Seküler hayat tarzının gizli çekiciliği ve otoriterliğe karşı direnişteki rolü

Gündelik hayatı yaşama biçimini koruma güdüsü, iktidarların onu değiştirme, dönüştürme arzusundan daha güçlüdür. Türkiye’de seküler kesimlerin muhafazakâr-otoriter iktidarın kendi yaşam tarzlarına müdahalelerine gösterdiği direniş bu gerçeği bir kez daha teyit etti. İlaveten: Gündelik hayatın seküler tarzının dindarlar için de gizli bir çekiciliği vardır ve muhafazakâr-otoriter bir iktidar seküler hayat tarzlarını kısıtlama eğilimine girmişse, bunda bunu bilmesinin ya da sezmesinin de önemli bir payı vardır. Yani muhafazakâr-otoriter bir iktidar seküler hayatı frenleme çabasına girdiğinde karşısında biri açık öbürü gizli-örtülü iki ayrı direniş cephesi bulur.

Cemevlerinin aydınlatma giderlerini devlet karşılayacak

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan genelgeye göre Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacak. Yönetmeliğe göre, cemevinin, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı...

PORTRE | CHP’de de nepotizmin mazereti “ama liyakatli” oldu. Peki bayan Adıgüzel gerçekten liyakatiyle mi belediyelerde tırmandı?

CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in eşi Elif Duygu Adıgüzel’in 31 Mart’ta CHP’ye geçen Çekmeköy Belediye Başkan yardımcılığına atanacağının ortaya çıkması üzerine başlayan liyakat tartışmaları üzerine atama iptal oldu. Çekmeköy Belediye Başkanı önce “liyakatli neden sıkıntı olsun” dedi, sonra atama iddiasını tümüyle reddetti. Peki Elif Duygu Adıgüzel’in CHP’li belediyelerde basamakları çok hızlı tırmandığını anlatan CV’si liyakati hakkında ne söylüyor.

AYM’de Zühtü Arslan’ın yerine Ömer Çınar atandı: Kapatılan Şehir Üniversitesi’nden Anayasa Mahkemesi üyeliğine

Zühtü Arslan’ın 12 yıllık AYM üyeliğinin son bulması üzerine AYM üyeliğine Erdoğan tarafından İbni Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Ömer Çınar atandı. 45 yaşındaki Çınar, 2011-2017 yılları arasında Şehir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştı.

Grup Yorum Ukrayna’dan güneydoğusunda Rusya kontrolündeki Luhansk’ta konser verdi: “ABD emperyalizmine direnen Donbass halkının yanındayız”

Grup Yorum, 2014’te Ukrayna’dan ayrılan, Rusya’nın kontrolündeki Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde konser verdi: “Umudun ezgileriyle Luhansk halkının yanı başındaydık. ABD-AB emperyalizmi işbirlikçisi faşist Ukrayna devletine direnen Donbass halkının yanında yer almak için konserimizi gerçekleştirdik. ABD-AB emperyalistlerinin NATO’yu genişleterek Rusya’yı kuşatma saldırısı devam ediyor.”

“Katliamı kınıyoruz ama İsrail’le serbest ticaret anlaşmamız var” sözü tartışılan Nihat Zeybekçi: “Bizim Filistin hassasiyetimizin zekatı sizin 7 ceddinize yeter”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekçi, İzmir'de mermer ve doğaltaş fuarında yaptığı konuşmada İsrail ile ticaret ilişkilerini değerlendirdi. Zeybekçi'nin fuara...

Astronot, kahraman, rejim muhalifi ve mülteci: 1987’de uzaya giden Suriyeli astronot Muhammed Faris, Gaziantep’te hayatını kaybetti

1987 yılında Sovyet Soyuz TM-3 uzay aracıyla ile Mir Uzay İstasyonu'na giden ve uzayda 7 gün kalan Suriyeli astronot Muhammed Faris, Gaziantep'te tedavi gördüğü hastanede 73 yaşında hayatını kaybetti. Suriye’de hava generali olan Faris, 2012'de rejime isyan ederek muhaliflere katılmış ve Türkiye'ye sığınmıştı.

Zühtü Arslan’a veda: “Devlet eksenli değil, hak eksenli paradigma bugün Anayasa Mahkemesi’nde hakim paradigmadır”

12 yıllık görev süresi dolan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan için mahkemede veda töreni yapıldı. Başkanı Arslan, veda konuşmasında "Ağır saldırılar karşısında yutkunursunuz, öfkenizi içinize akıtırsınız" dedi, anayasa yargısı alanında hak eksenli ve devlet eksenli paradigmalar olduğunu söyledi: “Hak eksenli paradigma bugün Anayasa Mahkemesi’nde hakim paradigmadır. Bu dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik. Bundan dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Anayasa Mahkemesi 2012'de getirilen bireysel başvuru hakkından sonra hak eksenli kararlar vermektedir. Vermeye de devam edecektir, benim inancım o yöndedir."

Çek gazeteci sordu: “Cumhurbaşkanlığı’na aday mısınız? “İmamoğlu: “Bu soruya artık ‘Allah bilir’ cevabı bile vermiyorum”

Ekrem İmamoğlu, dün Feshane’de yabancı basın mensupları için basın toplantısı düzenledi. Soru cevap kısmında bir Çek gazeteci “2028’de muhalefetin cumhurbaşkanı adayı mısınız?” diye sordu. Önce salondakilerle birlikte soruya gülen İmamoğlu “Bu soruya artık ‘Allah bilir’ bile demiyorum” dedi. “Özgür Bey'in 'teknik direktör' metaforu kullanması sizi rahatsız etti mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı

“Kemal ve Suavi beylerin trajik aydınlanmaları”

Ahmet Çiğdem yazdı: “Kızıl Goncalar’ın Suavi ve CHP’nin Kemal Beyleri, ister istemez, kendilerinden sonra gelecek bir hayata, bir yeniliğe gübre olmayı tercih ettiler. Suavi Bey, kendi hayatını değiştiremese de, başka bir hayatın, taze ve masum bir hayatın gelişmesine harcıyor son kalan enerjisini. Kemal Bey, büyük kaybetti belki, acıklı kaybetti ama partisinin ve Türkiye’nin istikbâli için manidâr adımlar attı.”

İçişleri Bakanı “Türk bayrağı kaldırıldı iddiaları için soruşturma açıldı” dedi; Diyarbakır Büyükşehir bayraklı fotoğrafı paylaştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ‘İstiklal Marşı’nın okutulmadığına’, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise ‘Türk bayrağının kaldırıldığına’ ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir” açıklaması yaptı. Diyarbakır Büyükşehir’in hesaplarından toplantıda bayrağın olduğunu gösteren fotoğraflar paylaşıldı: “Türk Bayrağı’nın kaldırıldığı haberlerinin aslı astarı yok.”Ahmet Türk: “Bu ülkenin değerleri meclisimizde oylamaya sunulmamıştır.”

TARTIŞMA | Yumuşama mı, sertleşme mi? Ali Bayramoğlu: “Yenilenme, yumuşama, değişim beklemek hayal”

Ali Bayramoğlu’yla Bugünler: “Bahçeli, bugünkü sistemde esneyen yerlerin neler olduğunu tespit edip oraları güçlendirmeye çalışan bir konuşma yapmış görünüyor. Ben buradan şunları çıkartıyorum: Yerel seçim sonuçları hiçbir şekilde bu ana projeyi etkilemez. Sandık sonuçlarında bir oy kaybı yaşansa da bundan hareketle bir yenilenme, yumuşama, bir değişim beklemek bir hayaldir. Yeni anayasa talebi bu mevcut modelin biraz daha pekiştirilmesi, aksayan yönlerinin düzeltilmesi anlamına gelir.”

“Boykot markalardan olan dondurmaya verdiğimiz paralar Filistin’e bomba olarak atılıyor”

İstanbul Ümraniye'deki Mehmet Ali Yılmaz İlköğretim Okulu öğrencileri, okul bahçesine gelen İsrail boykot listesindeki markalardan biri olan dondurma aracını protesto ettiler. Okul bahçesindeki protestoya katılan...

KULİS | Özgür Özel o olayı anlattı; CHP Mersin Milletvekili Saadet’e geçiyor

CHP lideri Özgür Özel, partisinin kapalı grup toplantısında milletvekillerine “Kurultay öncesi tartışmalar bitsin. Uyumlu olmayan gider” dedi ve Mersin Milletvekili Ufuk Çakır’ı isim vermeden gündeme getirdi. Belediye başkanlığı aday belirleme sürecinde parti yönetimiyle tartışan Çakır’ın CHP’den istifa ederek Saadet meclis grubuna geçmesini beklediğini anlatan Özel’in, meclis grubunun düşmemesi için Saadet'e geçen Ali Fazıl Kasap’ın da CHP’ye geri döneceğinin mesajını verdiği öğrenildi.

AYM’den üniversitelerde sessiz devrim: İzinsiz gösteri, pankart, bildiriye uzaklaştırma artık yok

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde izinsiz gösteri yapan, bildiri dağıtan, pankart asan öğrencilere disiplin ve uzaklaştırma cezaları verilmesini öngören YÖK Kanunu maddelerini iptal etti.

İsrail’den İran’a misilleme. İran medyası: “İran, saldırılardan hasar almadı”

Jerusalem Post: İsfahan'da patlamalar duyuldu. CBS: İki ABD'li yetkili, bir İsrail füzesinin İran'ı vurduğunu doğruladı.İran devlet televizyonu: Patlamalar, hava savunma sistemlerinin İHA'ları hedef almasının sonucu. Saldırının İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in doğum gününde yapılması, İsrail'in sembolik bir mesajı olarak değerlendiriliyor.

Columbia, bize derslerde neden Edward Said okutuyorsunuz?

Columbia Üniversitesi’nin Filistin eylemine katılan öğrencileri gözaltına aldırıp, uzaklaştırma cezası vermesine tepki: “Columbia, kullanmamıza izin vermeyecekseniz bize derslerde neden Edward Said okutuyorsunuz?”

İmamoğlu’ndan Bayraktar’a: “Ülkemizde bazen yetki verilmiş insanlardan daha fazla o yetkiyi pervasızca kullanma girişiminde bulunan insanlar var”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün İstanbul Feshane'de, uluslararası basınla biraraya geldi. Gündeme dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın kendisiyle ilgili sözleri...

CHP’de değişim Kemalizme rağmen mümkün müdür?

Kemalist felsefe ile Kürtlük mefkuresi arasında “varoluşsal bir karşıtlık” varken ve eninde sonunda her iki taraf da bu gerçeklikle yüzleşmek durumundayken, müzmin muhaliflikten çıkıp “2028’de iktidarı hedefleme” sorumluluğunu üstlenen CHP’nin bu konuda nasıl bir formülasyon geliştireceği merak konusudur. Kürt meselesi ile “CHP’nin baba ocağı kodları” yani “Kemalizm” arasında çözülmesi gereken hususlar, cevaplandırılması gereken sorular, klasik muhalif bir nazarla, iktidar bloğunun tavrına göre şekillenen konjonktürel kaçamak cevaplarla geçiştirilemeyecek kadar ciddi, hayati bir meseledir.

‘Tahsin Paşa’ rolex saatli fotosunu “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaşıp, tepkiler üzerine sildi

Payitaht Abdülhamit dizisindeki Tahsin Paşa rolüyle tanınan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Meclis’te partililerle selfie çekip “Biz bu milletin ta kendisiyiz” notuyla paylaştı. Ama fotoğrafta kolundaki 562 bin liralık Rolex saati farkedenlerin tepkileri üzerine paylaşımını sildi.

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’den “alkollü mekan” açıklaması: 20 kafemiz var, 5’i alkollü

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katıldığı bir programda; "Sahili ben ranta da açabilirdim. Biz halka açtık. Orada bir-iki tane değil, 20 kafemiz var. Bunların 5’i alkollü alan krokisi içerisinde. Ben ‘İnsanlar alkol tüketsin, alkol yararlı’ demiyorum. Ama bu yasaldır, ruhsatınız varsa istediğiniz yere restoran açtığınız zaman içki de verebilirsiniz." dedi.

Merkez ve yerel: İşbirliği mi rekabet mi?

Türkiye’de bazen yerel siyaset, “küçük siyaset” veya “mikro siyaset” olarak düşünülür. Hatta “marjinal bir siyaset alanı” gibi görülür. Oysa ki yerel siyaset ile merkezi siyaset arasında bir büyüklük-küçüklük farkından söz etmek, bir önem hiyerarşisi kurmak, bu çağda çok gerçekçi değil. Uluslararası alandaki yeni demokratik bakış açısına göre, yerel siyaset, ulusal siyasetle tamamen eşit düzeyde. Ülkeler arası ilişkilerin, yerel yönetimler üzerinden gelişmesinin, merkezi yönetimlerin kurduğu ilişkilerden daha olumlu sonuçlar üretmesi de mümkün.

Yine o el kalktı: ABD, Filistin’in BM’ye tam üyeliğini veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliği veto edildi. Oylamada 12 kabul, 1 ret 2 çekimser oy kullanıldı. Ret oyu veren tek ülke ABD oldu. İngiltere ve İsviçre 'çekimser' kaldı. Rusya: "ABD Filistinliler hakkında gerçekte ne düşündüğünü bir kez daha gösterdi.” Çin: "Filistin’in BM’ye tam üyeliği her zamankinden daha acil." Filistin: “Veto etik dışı.” Türkiye: “İsrail onlarca yıldır devlet olmanın tadını çıkarıyor, Filistin ise doğuştan gelen haklarından mahrum bırakılıyor.”

Fenerbahçe UEFA Konferans Ligi’ne çeyrek finalde veda etti

UEFA Konferans Ligi çeyrek final ikinci tur maçında Fenerbahçe ilk maçta 3-2 mağlup olduğu Yunanistan temsilcisi Olympiakos'u 1-0 mağlup etti. Seride durumun eşitlenmesi üzerine uzatmalara ve ardından seri penaltı atışlarına uzayan maçta turu atlayan taraf Olympiakos oldu.

Süleymancıların lideri hakkında açıklamalar yapan eski AK Parti milletvekili Denizolgun: “Bir bakan yardımcısının koruması beni tehdit etti”

Süleymancıların kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunu, AK Parti kurucusu ve eski milletvekili Mehmet Beyazıt Denizolgun’un oğlu olan eski AK Parti İstanbul Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, adını vermediği ama fotoğrafını yayınladığı “bir bakan yardımcısının koruma ekibinden” olduğunu iddia ettiği bir kişinin kendisini ‘Cemaat yazılarından çok rahatsız, ona göre’ diye tehdit ettiğini öne sürdü. Denizolgun, bir süredir Süleymancılar Cemaati’nin lideri olan 44 yaşındaki kuzeni Alihan Kuriş’in seçimlerde muhalefete desteği ve AK Parti karşıtlığı hakkında açıklamalar yapıyordu.

KULİS | Istakoz krizinde son durum: Erdoğan ile görüşmedi ya da özür dilemedi

Bayram tatilinde gittiği Monaco’dan ıstakoz paylaşımıyla siyasette büyük tartışma yaratan AK Parti İzmir milletvekili Şebnem Bursalı’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına gidip, özürlerini ilettiği haberlerinin doğru olmadığı ortaya çıktı. Bursalı’nın yakın çevresine “Istakoz konusunda Cumhurbaşkanımızla özel bir irtibatım olmadı. Kendisine yeni bir özür dilemişliğim yok” dedi.

AB Zirvesi’nden Türkiye ile ilişkiler için Kıbrıs şartı geldi. Selim Kuneralp: “AB’nin ‘Türkiyesiz de yapabiliriz’ noktasına geldiğini görüyorum”

Avrupa Zirvesi, çarşamba günkü kararında bulunan 3 başlık altında, “Ukrayna”, “Orta Doğu” ve “Türkiye” ile ilgili meselelere dair görüşlerini bildirdi. Türkiye’yle ilişkilerin geliştirilmesi Kıbrıs şartına bağlandı. Kararı Serbestiyet'e değerlendiren emekli büyükelçi Selim Kuneralp: "Türkiye artık AB’nin gözünde güvenilir bir partner değil. Dolayısıyla ben AB’nin 'Türkiyesiz de yapabiliriz' noktasına geldiğini görüyorum. Dünkü bildiri bunu da yansıtıyor…"

Fiyat pahalılığı sebebiyle kafe ve restoranları boykot hazırlığı: “Bu fiyatlar insanlık suçu”

Türkiye’deki kafe ve restoran fiyatlarının Avrupa’daki alternatiflerine göre çok daha pahalı hale geldiğinden, işletme sahiplerinin ‘fırsatçılık’ yaptığından ve artık dışarıda yemek yiyememekten şikayet eden bir grup vatandaş hafta sonu kafe ve restoranları boykot etmek için kampanya başlattı: “Restaurantlardaki kalitesiz porsiyon + fahiş fiyatların enflasyonla, artan maliyetlerle vs. açıklanamayacağı bir evredeyiz çünkü. Düpedüz insanlık suçu işleniyor.”

Columbia Üniversitesi bahçesinde Gazze için oturma eylemi yapan öğrencilere polis müdahale etti

Filistin’e destek için okul bahçesinde çadır kuran Columbia Üniversitesi öğrencilerine polis müdahale etti. Oturma eylemi yapan öğrenciler polis tarafından gözaltına alındı, otobüslerle kampüsten götürüldü. Gözaltılara tepki gösteren öğrenciler, okulun bahçesinde yeni bir oturma eylemi başlattı. ABD’nin ilk başörtülü Kongre üyesi Demokrat Partili Ilhan Omar’ın kızı Isra Hirsi, gösterilerin organizatörü olduğu gerekçesiyle 2 arkadaşıyla birlikte okuldan uzaklaştırıldı. Columbia Üniversitesi’nin rektörü Mısır kökenli Minuşe Şefik, bugün kampüsteki İsrail karşıtı protestolar hakkında Kongre’de ifade vermişti.

Fidan – Haniye görüşmesinin ardından Hakan Fidan: “1967 sınırlarına uygun bir iki devletli çözüm sonrasında Hamas, askeri kanadını lağvedecek.”

Doha’da Hamas lideri Haniye’ye taziye ziyareti yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan, ateşkes ve arabuluculuk mesajları geldi: “1967 sınırlarına uygun bir 2 devletli çözüm sonrasında Hamas, askeri kanadını lağvedecek.”