Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail yine Gazze’yi vurdu, ateşkes için Mısır arabulucu

İsrail yine Gazze’yi vurdu, ateşkes için Mısır arabulucu

İsrail, bugün (16 Mayıs) yapılacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde uluslararası diplomatik girişimler yoğunlaşırken, Gazze’de Mısır aracılığıyla ateşkes anlaşması yapmaya hazır olduğu sinyali verdi. İsrail’in Gazze saldırıları Pazar sabahı da sürdü. El-Wehda Caddesi'nde vurulan bir binada 33 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlardan 8’i çocuk. Yıkılan binanın enkazı altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.

Gazze operasyonuna yakından dahil olan üst düzey yetkililer ve kabine üyeleri bu sabah güvenlik kabinesi toplantısından önce deneyimli diplomasi muhabiri Barak David’e, İsrail’in Mısır aracılığıyla ateşkes görüşmesi yapma ve çatışmayı sona erdirme yönünde ilerlemesi gerektiğini söylediler.

Barak Ravid, Hamas’a karşı şimdiye kadar elde edilen askeri başarılar, sivil kayıplar nedeniyle artan uluslararası baskı ve Gazze’deki insani durumun kötüleşmesi nedeniyle İsrailli yetkililer arasında Gazze operasyonunu sonlandırma eğiliminin belirdiğini söyledi.

Bir başka deneyimli gazeteci Amos Harel ise, Haaretz gazetesinde, İsrail’in ateşkes görüşmelerine başlamadan önce, Hamas yetkililerini hedef alan bir kaç hava saldırısı daha planladığını yazdı.

Ravid’in paylaştığı bilgilere göre, İsrail hava harekatının hedeflerinin çoğuna ulaşıldığına inanıyor. Operasyonun genişletilmesinde bir sonraki aşama olan kara harekatını ise çok az sayıda yetkili destekliyor.

Bu nedenle, üst düzey İsrailli yetkililer, İsrail’in tutumunu değiştirmesi gerektiğini düşünüyor ve Mısırlı arabuluculara, eğer Hamas’ın ateşkes önerisi varsa, İsrail’in bunu duymaya hazır olduğunu söylemeye hazırlanıyorlar.

Ravid’e bilgi veren İsrailli bir yetkili, bugün İsrail’in operasyonun sona ermesiyle ilgili tutumunda bir değişimin başlayacağını, özellikle Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere uluslararası baskının arttığını  söyledi.

Savunma Bakanı Bnei Gantz, Gazze ve Batı Şeria’daki durumu görüşmek üzere bu sabah Tel Aviv’de ABD Dışişleri Bakanlığı’nda İsrail ve Filistin dosyasından sorumlu diplomat Hady Amr ile bir araya geldi.  Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi’nin de bugün Amr ile görüşmesi bekleniyor.  Üst düzey İsrailli yetkililer, ABD’nin pozisyonunun ateşkes görüşmelerinin başlaması, operasyonun kademeli olarak sona ermesi ve sükunetin tesis edilmesi olduğunu söylediler.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, operasyonun sona erdirilmesi için bir başka nedeninin de elektrik santrali faaliyetlerinin durmak üzere olduğu Gazze’de, sağlık hizmeti kapasitesinin aşılması, su ve yiyecek kıtlığının başlaması olduğunu söyledi.

Başkan Joe Biden, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail ile Hamas arasında şiddet sarmalının 6’ıncı gününde birer telefon görüşmesi yaptı.

Bu görüşmelerde ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk konusu ele alındı. Görüşmeden bir kaç saat sonra Netanyahu yaptığı konuşmada, İsrail’in güvenliği garanti edilene kadar Hamas’a yönelik saldırılara devam edeceğine söz verdi.

Netanyahu, “Biliyorsunuz ve ben de biliyorum: Hiçbir ülke buna müsamaha göstermez. İsrail, bu saldırılara güçlü bir şekilde karşılık verdi ve halkımızın güvenliği yeniden sağlanana kadar güçlü bir şekilde yanıt vermeye devam edeceğiz.”

Gazze’ye yine sabaha karşı saldırılar

Pazar günü sabaha karşı İsrail’in Gazze’ye yapılan hava saldırıları sürdü.

Filistin kaynaklarına göre Gazze’nin el-Wehda Caddesi’nde İsrail’in pazar günü erken saatlerde düzenlediği hava saldırısında 33 Filistinli hayatını kaybetti.

Aynı kaynaklara göre, bunlardan 8’i çocuk.  Çocuklardan biri 3, diğeri 1 yaşında.  Arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Filistin kaynakları, Şifa hastanesine giden anayolun tahrip olduğu ve bir kaç binanın yerle bir edildiği, enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe bu sayı artacak.

Al Arabiya muhabirine göre, ambulans ve sivil savunma ekipleri düzinelerce yıkılmış binanın enkazını kazmaya ve altlarından cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Filistin kaynaklarının bugün verdiği son rakamlara göre, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda, 47’si çocuk ve 29’u kadın olmak üzere, toplam 174 kişi öldü. Toplam yaralı sayısı bin 200’e yükseldi. Hamas’ın 2 binden fazla roket attığı İsrail şehirlerinde biri 5 yaşında bir çocuk olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetti.

İsrailli kaynaklara göre ise son saldırıların hedefinde Hamas’ın Gazze’deki en üst düzey yetkilisi Siyasi Büro Şefi ile Yehya Sinwar ile kardeşi Hamas Lojistik ve İnsan Kaynakları Sorumlusu Muhammed Sinwar’ın evleri de yer aldı. İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, 90’dan fazla Hamas ve İslami Cihad terör hedefinin vurulduğunu ve son gün içinde Gazze’de konuşlanmış yaklaşık 40 roket fırlatma noktasının tahrip edildiğini duyurdu.

- Advertisment -