Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Urfa’da aşiretsiz listeler, ‘ithal aday’ tartışmaları; Mahmut Tanal: Bozdağ...

SEÇİM 2023 | Urfa’da aşiretsiz listeler, ‘ithal aday’ tartışmaları; Mahmut Tanal: Bozdağ Urfalı mı?

14 milletvekili için bütün partilerin yarıştığı Urfa’da gündem ithal aday tartışması. Yeni Sol Parti Mardinli HDP eş genel başkanı Mithat Sancar ile AK Parti Yozgatlı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yarışıyor. Aslen Urfa Hilvanlı olan CHP’nin birinci sıra adayı İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, ithal aday eleştirilerini değerlendirdi: “Doğum yerim Hilvan Bahçecik köyü. Mahmut Tanal ihalecidir diyemiyorlar, Mahmut Tanal Urfa’nın sorunlarıyla ilgilenmedi diyemiyorlar tutturmuşlar Urfalı değil. Peki Bekir Bozdağ mı Urfalı? Bozdağ, buradaki fabrikayı, sanayiyi aldı Yozgat’a götürdü. Nemrudi politikalardan kurtulmak için kente tarih yazmaya gidiyoruz.”

‘’Oylar partilere değil, adaylara verilir” cümlesi uzun dönemdir Urfa’daki seçimlerin mottosu. Zaman zaman şahısların ve aşiretlerin seçimlerin belirleyicisi olduğu kentte 14 Mayıs için geri sayım başladı.

AK Parti, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a listenin ilk sırasında yer verirken, Yeşil Sol Parti’den de HDP eş genel başkanı Mithat Sancar aday oldu. CHP ise partinin ağır toplarından Mahmut Tanal’ı kente gönderdi.

2009 yerel seçimlerinde bağımsız kazanan belediye başkanı ve eski AK Partili bakan Eşref Fakıbaba’yı Ankara’dan aday gösteren İYİ Parti de, Urfa’da Emin Metin, Muhammet Ali Arusoğlu gibi isimlerle yarışacak. MHP de kendi adaylarıyla seçime girecek.

Tüm partilerin listelerinde göze çarpan şey ise İzol, Bucak gibi aşiretlerin sembol isimleri olarak bilinen ailelerden adayların yer bulmaması oldu. Öyle ki, parti listelerinde yer bulamayan bu aileler, bağımsız olarak seçimlere girmeye karar verdi. Fatih Bucak ve Cengiz İzol iddialı bağımsız adaylar.

Meclis’e 14 vekil gönderecek şehirde, AK Parti gücünü korumayı, Yeşil Sol ve CHP vekil sayısını arttırmayı ve İYİ Parti de ilk defa vekil çıkarmayı hedefliyor.

Kentin siyasi havasını, CHP Şanlıurfa 1. sıra adayı Mahmut Tanal ile konuştuk. Urfalı olan ve İstanbul’da avukatlık hayatından sonra CHP‘nin parti meclisi üyeliği ve disiplin kurulu üyeliği yapan Tanal, İstanbul milletvekili.

Tanal: Elliye yakın vekil değişti; toplasanız benim kadar kent hakkında konuşma yapmadı

Tanal önce kentte devam eden ‘ithal aday ‘tartışmalarını yorumladı:

“İstanbul milletvekiliyim ama şimdiye kadar Urfa hakkında 390 kadar yazılı soru önergesi verdim, 40’ın üzerinde de konuşmam oldu. Vekillik yaptığım süre boyunca Urfa’da elliye yakın vekil değişti; hepsini toplasanız benim kadar kent hakkında konuşma yapmamıştır, sorunların çözümü için önerge vermemişlerdir. Şanlıurfa benim vicdanımın ve kalbimin bir parçası. Benim baba ocağım, toprağım ve orada dünyaya geldim. Partim beni buraya hamal olarak gönderse hamallık yaparım, çöpçü olarak gönderse çöpçülük yaparım. Ama ben daha Urfa’ya gitmeden korkmaya başladılar. ‘Tanal, Urfalı değil’ diyorlar. Anne ve babamın mezarı burada. Doğum yerim Hilvan Bahçecik köyü. Mahmut Tanal ihalecidir diyemiyorlar, Mahmut Tanal bugüne kadar çalışmadı diyemiyorlar, Urfa’nın sorunlarıyla ilgilenmedi diyemiyorlar; tutturmuşlar, Urfalı değil. Peki Bekir Bozdağ mı Urfalı? Bozdağ, buradaki fabrikayı, sanayiyi aldı Yozgat’a götürdü. Urfa’nın ekmeğiyle oynadılar. Buna mı oy verecekler şimdi? “

“En az 5 vekil çıkaracağız “

Tanal iddialı: “Kentten en az beş vekil çıkaracağız. Halk artık baskı zincirini kırmak istiyor. Kendilerine hizmet edecek vekiller arıyor. Urfa için ne yaptılar? Kendi çocuklarını okutuyorlar ama kentte 16 bin dolaylarında çocuk şu an mevsimlik işçilik için il dışında. Urfalılar uyandı artık. İş yok, adalet yok, uyuşturucu almış başını gidiyor. Sığınmacı kaygısı da var, sınırlar kevgire dönmüş. Tüm bunlara rağmen Urfalılar Ak Parti’ye mi oy verecek? Nemrudi politikalardan kurtulmak için kente tarih yazmaya gidiyoruz. Halil İbrahim Peygamberin cömertliği ve Hazreti Muhammed peygamberin kardeşliğiyle yola çıkıyoruz. O bölgede yaraları sarmak, haksızlığı durdurmak, talana ve yalana dur demek, israfı bitirmek için hazırız ve göreve bu bilinçle gidiyorum. İnsanlığın hayat bulduğu bu şehir için canla başla çalışacağız.“

“İktidarı en çok destekleyen ama en çok mağdur edilen kent”

Millet İttifakı ortaklarından İYİ Parti’nin kentte kendi adaylarıyla seçimlere girmesine tek cümleyle cevap veriyor Tanal: “Bu bir demokrasi gereği bir yarıştır.”

Şehirde seçimlerin önemli gündem maddelerinden Suriyeliler için de Kılıçdaroğlu’nun sözünü hatırlatıyor: “Genel başkanımızın dediği gibi davul zurna çala çala sığınmacıları kendi ülkelerine, kendi rızasıyla göndereceğiz.“

“Kentte büyük bir kayırmacılık var”

Tanal, Urfa’daki yer isimlerini eleştiriyor:

“Urfa’nın ‘Rabia’ ile ne ilgisi var ki koca bir meydana o isim bırakılmış. Kurtuluş Savaşında Urfa’nın kurtarılmasında büyük bir önem taşıyan Topçu meydanının adını bile ‘Rabia’ yaptılar. İlk işimiz Rabia ismini meydandan alarak yeniden Topçu meydanı ismini getirmek olacaktır. Kenan Evren’in ismi her yerde kaldırıldı ama Urfa’da hâlâ bir sanayi sitesinde duruyor. En son Kenan’ı kaldırdılar ‘Evren’ kalıyor. Büyük bir kayırmacılık var. Gidin belediyelere, çoğu aynı soy isimli olanlardan. Osmanlıda nasıl ki sadrazamın oğlu sadrazam oluyorsa burada da aynı şey. Şu an 9 tane AK Partili siyasetçinin oğlu yeniden vekil adayı. Bu çürük sistemi değiştireceğiz ama en az 400 vekil lazım.“

Cumhurbaşkanlığı yarışı için de konuşan Tanal iddialı:  “Kılıçdaroğlu Müslüman bir insan. Seyit olan bir insan. Adalet ve demokrasi aşığı. Özgürlüklerin ve hukukun bu ülkeye lazım olduğunu biliyor, dillendiriyor. Şanlıurfalılar, ülkeye adalet ve huzurun Kılıçdaroğlu ile geleceğini söylüyor. Kılıçdaroğlu’nu bağrına basan Urfalılar, seçime hazır ve sabırsızlıkla sandığın gelmesini bekliyor.”

- Advertisment -