Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Ağrı: Sırrı Sakık’ın dönüşü, Savcı Sayan’ın gidişi

SEÇİM 2023 | Ağrı: Sırrı Sakık’ın dönüşü, Savcı Sayan’ın gidişi

Ağrı’da 14 Mayıs için birçok ihtimal var. Dört vekilin tamamını Yeşil Sol Parti alabilir. Yeşil Sol 2, AK Parti ve CHP birer vekil alabilir. Ya da Yeşil Sol 2, AK Parti 2 olabilir. Ağrı’da seçimlerin seyrini değiştirecek en önemli faktör il ve yurt dışına giden ve sayıları on binlerle ifade edilen genç Ağrılılar. Gidenlerin çoğu Yeşil Sol Parti’nin seçmenleri. O nedenle genç göçü en çok Yeşil Sol Parti’yi etkileyecek.

Ağrı’da 2018 genel seçimlerinde oyların yüzde 62’sini alan HDP, meclise üç vekil gönderdi. AK Parti ise oyların yüzde 29’unu alarak bir vekil seçtirebilmişti.

Ağrı’da bu seçimde beklenen bazı isimler aday gösterilmedi. Sürpriz bazı isimler ise aday oldu.

Henüz aşiretlerin etrafında kenetlendiği bir isim yok. 14 Mayıs için her ihtimal masada. 4 vekilin tamamını Yeşil Sol Parti alabilir. Yeşil Sol  2, AK Parti ve CHP birer vekil alabilir. Yeşil Sol 2, AK Parti 2 de olabilir.

Sırrı Sakık ikinci kez kentte

Son seçimlerden kentin en güçlü partisi olarak çıkan Yeşil Sol Parti (HDP) 14 Mayıs seçimleri için önceki vekilleri kentten aday göstermedi. Bedran Öztürk Diyarbakır listesinde yer bulurken, iki dönem kuralına takılan Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç listelerde yer almadı. Yeşil Sol Parti, bir önceki dönem kentin belediye başkanlığını yapan ve 2017’de yerine kayyum atanan Kürt siyasetinin bilinen isimlerinden Sırrı Sakık’ı birinci sıraya koydu.

Diğer adaylar Necla Demir, Heval Bozdağ ve Zelal Yılmaz kentte yaşayan isimler. En büyük ilçe olan Patnos, Patnos’lu Zelal Yılmaz’ın yerine itiraz ediyor. Listede yer almayan Diyadin eski belediye eş başkanı Hazal Aras da istenen bir başka isimdi.

Yine hiçbir partinin Doğubeyazıtlı adaylara yer vermemesine de Doğubeyazıt’ta tepki var.  

AK Parti ivme kazanmanın peşinde

Son yerel seçimlerde belediyeyi HDP’den alan AK Parti’nin listesinin tepesinde iş kadını Ruken Kilerci var. Diğer adaylar Abbas Aydın, Mehmet Ali Bilgili ve Şaban Polat. Kent halkı, AK Parti il başkanlığı da yapan Abbas Aydın dışındaki isimlerden hoşnut değil.

AK Parti’nin ortaklarından olan MHP ve BBP de kentte aday gösterdi. Bu durumun genel tabloyu AK Parti açısından nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

CHP vekil çıkarmak istiyor

Bölgede yeniden var olmak isteyen CHP ise sadece kendi listelerinden yarışacağı kentte İbrahim Varol, Abdurrahman Polat, Ertuğrul Eryılmaz ve Zekiye Altay isimlerini belirledi.

Listenin YSK’ya teslim edilmesinin ardından 3. sıra adayı Ertuğrul Eryılmaz, gençler için adaylığından feragat ettiğini ve geri çekildiğini duyurdu. Eryılmaz’ın yerine listeye kimin dahil edileceği henüz netlik kazanmadı.

CHP, Memani aşiretinden olan İbrahim Varol’un partiye güç katacağını düşünüyor. CHP’nin beklentisi en az bir vekil çıkarmak.

Millet İttifakı ortaklarından DEVA, Gelecek ve Saadet partisi kentte aday göstermeyerek CHP’li adayları destekleyecek. Bir diğer ortak İYİ Parti ise Özhan Koçintar, Metin Aydemir, Kenan Kaçmaz ve Çağdaş Çelik isimlerini aday gösterdi.

Savcı Sayan gözden mi çıkarıldı?

AK Parti, milletvekili olmak için Ağrı Belediye Başkanlığından istifa eden Savcı Sayan’ı İzmir 1. bölge 6. sıradan milletvekili adayı gösterdi. AK Parti’nin son seçimlerde İzmir 1. bölgeden 4 milletvekili çıkarmıştı, yani Savcı Sayan’ın seçilmesi imkânsız gibi. Ağrı Belediye meclisi toplanarak yeni başkanını seçti.

Sayan hakkındaki bu tercih, kent halkı tarafından Sayan’ın gözden çıkarıldığı şeklinde değerlendiriliyor. Sayan, belediye başkanlığı yaptığı üç yılı aşkın sürede gerek belediye çalışmaları gerek CHP ve HDP’ye ilişkin çıkışları ile sık sık gündeme gelmişti. Kentte tartışmaların odağında olan Sayan’ın belediye hizmetlerine Ağrılılar düşük not veriyor.

İl ve yurt dışındaki genç seçmenlerin durumu ne olacak?

Ağrı’da seçimlerin seyrini değiştirecek en önemli faktör il ve yurt dışına giden ve sayıları on binlerle ifade edilen genç Ağrılılar. Türkiye’nin en yoksul üçüncü kenti olan Ağrı’dan çalışmak üzere ayrılan gençlerin oy kullanmak için gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Özellikle Ağrı’dan binlerce genç Meksika sınırı üzerinden kaçak yollarla ABD ve Kanada’ya gitmişti. Gidenlerin çoğu Yeşil Sol Parti’nin seçmenleri. O nedenle genç göçü en çok Yeşil Sol Parti’yi etkileyecek.

- Advertisment -