Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Adıyaman’ın gündemi hala seçim değil: Şekerler bile taziye için…

SEÇİM 2023 | Adıyaman’ın gündemi hala seçim değil: Şekerler bile taziye için…

Kılıçdaroğlu’nun bayram ziyaretinde sözlü ve fiili saldırıların meydana geldiği Adıyaman, bu olaylara karışanlar dışında bayramda yas tuttu, ölen yakınlarını andı. Kentin gündemi hala seçim değil, barınma sorunları. Tepkiler yüzünden yeni isimlerle seçime giren AK Parti’nin bu kez 4 milletvekili çıkarması zor gözüküyor. CHP ve Yeşil Sol Parti iddialı. Seçim sonucunu Adıyaman’dan göç edenlerin kaçının gelip oy kullanacağı belirleyecek.

Adıyaman, 6 Şubat’taki depremin ardından ilk bayramını yaşadı. Şehre bir yas havası hakim. İnsanlar, hayatını kaybeden yakınlarını mezarlıklarda ziyaret etti. İl dışına gidenlerden de mezarlık ziyareti için gelenler var.

Çarşı merkezinde kısmi bir hareketlilik var.dı Daha çok köylerden gelen yurttaşlar şeker, tatlı ve lokma satın aldılar. Ama bayramı kutlamak için değil; ya çocukları sevindirmek ya da yas – taziye için gelenlere ikram etmek için.

Esnaflar, iş olmadığını, sadece deprem psikolojisinden kurtulmak için dükkânlarını açık tuttuklarını söylüyor.

20 gün kala şehrin gündeminde hâlâ 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler yok.

Kılıçdaroğlu’nun Adıyaman ziyaretinde yaşanan saldırılar da insanları üzmüş.

Partilerin seçim ziyaretleri daha çok hasta ve taziye ziyaretleri ile yardım dağıtma şeklinde yapılıyor.

Şehirde AK Partiye bir kızgınlık ve kırgınlık var.

Herhalde bu yüzden AK Parti, eski milletvekilleri yerine yeni isimlerle seçime giriyor.

AK Parti’nin vekil sayısı 4’ten 2’ye düşebilir

Adıyaman’ın kalelerinden olduğu AK Parti, geçen seçimlerde 5 vekilden 4’ünü almıştı .

Ancak Adıyamanlılara göre bu seçimde bu sayı 2’ye kadar düşebilir.

Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan ve Ziya Polat’ı Adıyaman’da aday gösteren AK Parti, Ahmet Aydın gibi hem partinin hem de kentin ağır toplarına listede yer vermedi.

Alevi yurttaşların yaşadığı bölgede güçlü olan CHP ise bu gücünü kentin tamamına yaymak istiyor.

Mevcut milletvekili Abdurrahman Tutdere ve ikinci sıra adayı Kenan Doğan, Alevi.  

Seçimlerde iddialı isimlerden biri de bağımsız milletvekili adayı olan beyin cerrahı Prof. Dr. Abdurrahman Bakır.

“Erdoğan’ın helallik çağrısına sandıkta cevap vereceğiz”

Şehirde Erdoğan hâlâ çok güçlü ama AK Parti’ye tepki var. AK Parti’ye kızan yurttaşların bir kısmı da AK Parti’ye oy vermeyeceğini ama Erdoğan’ı desteklemeye devam edeceğini söylüyor.

Erdoğan’ın Adıyaman ziyaretindeki “Helallik istiyoruz” söylemini sorduğumuz bir esnaf “sandıkta buna cevap vereceğiz” diyor.

Adıyaman’da iddialı olan bir başka parti de elbette Yeşil Sol Parti. HDP ile yarışa girdiği 2018 Haziran seçimlerde yüzde 15’lerde bir oy oranı  yakalayan Yeşil Sol Parti’nin bu seçimlerdeki hedefi 2 vekil. İlk açıklanan listeyi revize eden Yeşil Sol Parti, ikinci listede Besni ve Kahta gibi AKP’nin güçlü olduğu yerlerden adaylara yer verdi. Listenin başında ise HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu bulunuyor.

Serbestiyet’e konuşan Yeşil Sol Parti Adıyaman 4. sıra adayı,  İHD Adıyaman şubesi eski başkanı avukat   Bülent Çınar, seçimlerde sonucu göç edenlerin belirleyeceğini söylüyor:

“400 bin kullanılacak oy var. Bunun kaçı dışarda hâlâ bir veri yok. Bu oyların kullanım oranı düşecek. Yüzde 70’lerde olacağını tahmin ediyoruz katılımın. Dönüşleri hesaplamak veya öngörmek zor. Ama biz partimiz seçmenini sandığa taşımaya gayret göstereceğiz.

- Advertisment -