Ana SayfaSeçim 2023Van’dan Kılıçdaroğlu geçti: Kırmızı, beyaz, yeşil, altı ok ve sol

Van’dan Kılıçdaroğlu geçti: Kırmızı, beyaz, yeşil, altı ok ve sol

Kılıçdaroğlu, Van’da son 40 yılın en kalabalık CHP mitingini yaptı. Mitingde CHP’lilerin altı oklu flamaları ve Türk bayrakları ile yoğun katılım gösteren Yeşil Sol Partililerin parti flamaları birlikte sallandı. Üç kuşak milletvekilliği yapmış geniş bir aileden gelen Seracettin Bedirhanoğlu’nu aday gösteren CHP bir milletvekilliğini zorluyor, Buldan’ı liste başı yapan YSP’nin hedefi ise 8’de 8. AK Parti eski vekillerle gücünü korumaya çalışıyor. Anketlere göre Van’da Kılıçdaroğlu yüzde 70’in üstünde destek alacak.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün (2 Mayıs) İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte Van’daydı.

Ağrı’da düzenlenen mitingden sonra Van’a gelen Kılıçdaroğlu’na yol boyunca ve şehre girerken gösterilen ilgi yüksekti. Beşyol meydanındaki miting de CHP’nin son 40 yılda Van’da yaptığı en büyük mitingti.

Mitinge geçen hafta Kılıçdaroğlu’na açık desteğini ilan eden Yeşil Sol Parti’nin seçmenleri de yoğun ilgi gösterdi.

Alanda Türkiye bayrakları ve Yeşil Sol Parti bayrakları birlikte ilginç görüntüler oluşturdu.

Mitinge katılanlar Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen sloganlar attı.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu konuşmalarında kayyumlara karşı mesajlar verdi. Van’ın gerileyen ekonomisi, sınır ticareti, hayvancılık gibi yerel sorunlara değindi.

Rawest araştırmanın verilerine göre Van’da Kılıçdaroğlu’na destek yüzde 70’in üzerinde görünüyor.

Peki CHP yıllar sonra Van’dan milletvekili çıkarabilir mi?

CHP’nin Van birinci sıra adayı ve eski il başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, üç kuşak milletvekili yapmış, Van Muradiyeli etkili bir aşiretten geliyor. Amcası CHP’den üç dönem milletvekilliği yapmıştı. Amcasının oğlu ANAP milletvekiliydi.

Avukat olan Bedirhanoğlu iddialı, “Biz Van’da vekil değil vekiller çıkaracağız” diyor:

“Siyasette renklilik olsun ve bu renklilik Van’a da yansısın istiyoruz. Van sadece siyah ve beyazdan ibaret olmamalı. Bu kentin gelişimi ve kalkınması için diğer renklere de ihtiyaç var. Siyasal rekabet olacak ki, bu rekabet her alana yansısın. Ben herkesin düşüncesine saygı duyuyorum. Ailece ister Yeşil Sol Parti’ye, ister AKP’ye, isterse MHP’ye gönül versin, ne olursa olsun ama en az bir oyunu da bize versin. Her haneden en az 1 oy bekliyorum.“

Seracettin Bedirhanoğlu – CHP Van milletvekili adayı.

Nüfusu bir buçuk milyona dayanan Van’da yapılan son genel seçimlerde HDP oyların yüzde 60’ına yakınını alarak 5 milletvekili, AK Parti ise yüzde 32’sini alarak 3 milletvekili çıkarmıştı.  

Bir yıl sonrasında yani 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde HDP oyların yüzde 53’ünü, AKP ise yüzde 40’ını almıştı.  Bu sonuçla Van Büyükşehir Belediyesi’ni ve 9 ilçe belediyesini HDP, 4 ilçe belediyesini ise AK Parti kazanmıştı. Ancak Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçelerinde seçimi HDP’nin önde tamamlamasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiklerini gerekçe göstererek HDP’den seçilen belediye başkanlarına mazbata vermedi. Bu ilçelerde ikinci gelen AK Partili adaylar başkanlık koltuğuna oturdu. Eylül 2019’da yapılan ikinci kayyum atamalarından sonra kentte HDP’nin yönettiği belediye kalmadı.

Yeşil Sol’un hedefi 8’de 8 yapmak

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için HDP eş genel başkanı Pervin Buldan Yeşil Sol Parti’nin kentteki listesinin 1. sırasında yer alıyor. Buldan’a destek için Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da Van’a geldi. Listede, Kürt partileri ile yapılan ittifak sonucu aday gösterilen Kürdistan Komünist Partisi (KKP) genel başkanı Sinan Çiftyürek de bulunuyor. Eski Baro başkanı Zülküf Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi Van eski il eş başkanı Gülderen Varlı ve KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Edremit Belediyesi eş başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit listenin öne çıkan isimleri.

Yeşil Sol’un iddiası kentte bulunan 8 vekilin tamamını almak. Yeşil Sol’un Van milletvekili adayı Gülderen Varlı da iddialı: “Hedefimiz 8 vekilin tamamını almak. Kentin havası da bunu gösteriyor. Bu iktidarın hem Van’a hem Türkiye’ye uygulamadığı şiddet kalmadı. Onlar gidecek, halk burada kalacak.“

Gülderen Varlı- Yeşil Sol Van milletvekili adayı.

Kentte ikinci parti durumunda olan AK Parti ise tanıdık simalarla seçime giriyor. Gücünü korumak isteyen parti, listenin ilk üç sırasında eski vekiller Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu ve Abdullahat Arvas’a yer verdi. Cumhur ittifakının diğer bileşeni MHP de kentte ayrı liste ile yarışacak.

- Advertisment -