Ana SayfaSeçim 2023ÖZEL HABER | Öğretmendi, KHK’yla ihraç edildi, kırtasiyeci oldu, yüzde 54 ile...

ÖZEL HABER | Öğretmendi, KHK’yla ihraç edildi, kırtasiyeci oldu, yüzde 54 ile kazandığı belediye başkanlığı verilmedi, şimdi milletvekili adayı

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’da cofrafya öğretmeniydi. 2016 yılında Eğitim-Sen üyesi olduğu için öğretmen eşiyle birlikte KHK’yla ihraç edildi. Geçimlerini sağlamak ve öğrencilerinden kopmamak için kırtasiye dükkânı açtı. 2019 yerel seçimlerinde HDP’den Edremit Belediye başkanlığına aday oldu ve seçimleri yüzde 54 oyla kazandı. Ama aday olmasında bir engel görmeyen YSK, KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbatasını vermedi. Sayyiğit şimdi Yeşil Sol Parti’den Van milletvekili adayı.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL ile ihraç edilen binlerce memurdan biriydi Gülcan Kaçmaz Sayyiğit. O günleri unutamıyor: 

“OHAL döneminde çıkarılan KHK’larla 130 bini aşkın kişi fişleme, kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi normal koşullarda asla suç olarak kabul edilemeyecek gerekçelerle kamudan ihraç edildi, hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alındı. Siyasi görüşü, etnik kimliği, dini inancı, mezhebi, hatta yaşam tarzı açısından iktidarın belirlediği sınırlar içinde olmayan ya da davranmayan herkes, her kurum OHAL sürecinde hedef haline getirildi.” 

Sayyiğit, OHAL komisyonuna başvuru yapmışama cevap ancak altı yıl sonra gelmiş: 

“Altı yıldan sonra OHAL komisyonu, ihraç edildikten sonra hakkımda açılan davayı gerekçe göstererek, hukuksuz bir şekilde ret kararı verdi. Daha sonra yine KHK’lılarla ilgili oluşturulmuş olan Ankara İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptım. Ankara İdare Mahkemesi de hızlı bir şekilde örgüt ile irtibatlı ve iltisaklı olduğumu belirterek başvurumu redetti. Anayasa Mahkemesi’nin“irtibatlı, iltisaklı” gibi gerekçelerle ret verilemeyeceği yönündeki kararına rağmen bu yapıldı. Daha sonra bölge idare mahkemesine başvuruda bulundum.”

Sayyiğit, işsiz kaldıklarında geçimlerini sağlamak için kent merkezinde eşiyle beraber bir kırtasiye dükkânı açmış. Hem kendisinin hem de eşinin daha önce bilmedikleri bir işmiş bu. Fakat öğrencileri ile iletişimlerini sürdürme arzusu onlara girişimcilik cesareti vermiş. 

Tam da o süreçte bir bebekleri olmuş. Bebek uğurlu gelmiş. 2019 yılı yerel seçimlerinde HDP onu yaşadığı Edremit ilçesinden aday göstermiş. 

Gerisi malum. Aylar süren çalışmadan sonra yüzde 54 oyla belediye başkanı seçildi. Ancak mazbatası, KHK’lı olduğu gerekçesiyle kendisine değil yarışı ikinci tamamlayan AK Partili adaya verildi.

Sayyiğit, şimdi Yeşil Sol’dan Van milletvekili adayı. Seçilmesi kesin, 3. sırada. Kızı Arya Pel’i akşamdan akşama görüyor, iş yerine ise çoğu zaman uğrayamıyor: “Çok ilgilenemedim, zaman ayıramadım, o yüzden beni kaybetme korkusu yaşıyor ve bunu sürekli değişik şekilde ifade ediyor.“

Sayyiğit, şu sıralar seçim çalışmalarına yoğunlaşmış durumda.

Bu arada Sayyiğit’in kendisi gibi öğretmen ve KHK’lı olan eşi görevine iade edilmiş. Bunun haberini ise aday tanıtım programı esnasında almışlar.

Sayyiğit, meclis mesaisinde en çok KHK’lıların ve kadınların yaşadığı sorunlara eğileceğini söylüyor:

“Başta hukuksuz şekilde yayımlanan ve yüzbinlerce kişiyi işsiz bırakan kanun hükmünde kararnamelerle mücadele edeceğiz. Kadına yönelik her türlü şiddetin son bulması ve faillerin hak ettikleri cezaları almaları için mücadele edeceğiz. Eğitimde yaşatılan sıkıntılılara çözüm olmak için mücadele edeceğiz. Anadilinde parasız, eşit, laik ve demokratik bir eğitim için mücadele edeceğiz.“

- Advertisment -