Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Doğu ve Güneydoğu’da önemli isimler bağımsız aday olarak yarışacak

SEÇİM 2023 | Doğu ve Güneydoğu’da önemli isimler bağımsız aday olarak yarışacak

14 Mayıs'ta yapılacak milletvekili genel seçimleri için partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. Geçmişte farklı siyasi partilerde siyaset yapmış bazı önemli isimler de bağımsız olarak seçim yarışına girmeyi tercih etti.

14 Mayıs seçimlerinde bağımsız adayların yoğun olarak göze çarptığı bölgelerden biri de Doğu ve Güneydoğu oldu. Urfa’dan Hakkari’ye bilinen birçok sima bağımsız adaylık için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğunu açıkladı.

Hakkari’de Esat Canan aday

İlk göze çarpan isim Hakkari’den Esat Canan. Farklı partilerde siyaset yapan Canan, 1991 genel seçimlerinde ANAP’tan 19. Dönem milletvekili, 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP’den 22. Dönem milletvekili ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde HDP’den 24. Dönem Hakkâri milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Canan’a 2020 yılında örgüt üyesi olmak iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Doski aşiretinden olan Canan’ın Kürt siyasetinin oldukça güçlü olduğu kentte kazanmasının zor olduğu, ancak alacağı oylarla ittifaklar arasındaki dengeyi değiştirebileceği yorumları yapılıyor. Bu ilde 3 adayını meclise göndermek isteyen Yeşil Sol Parti Vezir Coşkun Parlak, Öznur Bartin ve Onur Düşünmez’i; CHP Nazım Demir, Adnan Hatipoğlu ve Sabır Diri’yi aday gösterdi. AK Parti de Abdulmütalip Özbek, Mehmet Budak ve Hikmet Yaşar ile yarışacak.

Şanlıurfa’da İzol ve Bucak’lar

Bağımsız adayların yoğun olarak yarışacağı bir diğer kent Urfa. Aşiretlerin seçimin seyrini önemli ölçüde belirlediği kentte İzol ve Bucak ailelerinden iki isim CHP’den aday olmak için başvuruda bulunmuştu: Bucak’lardan Fatih Bucak ve İzol’lardan Cengiz İzol. Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak da İYİ Parti’ye başvuru yapmış ancak listelerin açıklanmasına iki gün kala dosyasını geri çekmişti. Listelerde kendilerine yer bulamayan bu aileler, bağımsız olarak seçimlere girmeye karar verdi. Mustafa Hakkı Bucak ile ismi CHP ile anılan Fatih Bucak ve Cengiz İzol bağımsız aday olarak yarışacaklarını duyurdu. Bu isimlerin alacağı oyların, birçok partinin yarıştığı kentte seçim sonuçlarını etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Millet ittifakının iki büyük partisi olan CHP ve İYİ Parti bu seçimlerde iddialı. AK Parti’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı aday gösterdiği kentte Yeşil Sol Parti de yıllardır öldürülen ailesi için adalet arayışında olan Ferit Şenyaşar’ı aday gösterdi. AK Parti kentteki gücünü korumak, Yeşil Sol Parti de oy oranını arttırmak istiyor.  

AK Parti’nin Mardin belediye başkan adayı bu sefer bağımsız

AK Parti’nin Mardin’de iki defa büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterdiği Mehmet Vejdi Kahraman da bağımsız milletvekili adayı oldu. Kahraman’ın bağımsız adaylık başvurusuna yüzlerce kişi toplanarak destek verdi.

Elazığ’da AK Partili ve MHP’li isimler bağımsız aday

AK Parti’den aday adayı olan ancak listede yer verilmeyen Prof. Dr. Yasemin Açık ile MHP listesinde kendine yer bulamayan Prof. Dr. Bilal Çoban, Elazığ’dan bağımsız milletvekili adayı olduklarını açıkladı. MHP Elazığ Belediye Başkanı olan ve MHP’den aday adayı olan Çoban aday gösterilmemesi üzerine bağımsız milletvekili adayı olduğunu duyurdu.

Van, Erzurum, Adıyaman, Bingöl…

Son seçimlere kadar AK Parti’nin kalelerinden olan ve önümüzdeki seçimlerde sonuçların merakla beklendiği kentlerden biri olan Erzurum’da Dadaşköy Eski Belediye Başkanı Yusuf Yıldırım’ın oğlu İslam Yıldırım bağımsız milletvekili adaylığını duyurdu.

Bağımsız olarak yarışacaklardan biri de, Adıyaman’da MHP’ye adaylık başvurusu yapan ve kendisine yer verilmemesi üzerine partisinden istifa eden Selim Çakır oldu. Bingöl’de DEVA Partisi’nden kopan Fesih Zeki Mert ile Van’da Zafer Şahin, Nazif Çetin, İdris Ahi ve Güven Tuğrul da bağımsız aday olmayı tercih edenlerden.

- Advertisment -