Ana SayfaSeçim 2023Bölgede ünlü adaylar: Şenyaşar, Anter, Ayşe öğretmen… Aşiretler Hakkari’de CHP’den, Urfa’da İYİ...

Bölgede ünlü adaylar: Şenyaşar, Anter, Ayşe öğretmen… Aşiretler Hakkari’de CHP’den, Urfa’da İYİ Parti’den aday

Siyasi partilerin genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini en geç 9 Nisan’da saat 17:00’ye kadar teslim edecek. Güneydoğu illerinde aday adaylığı için siyasi partilere başvuru yapanların arasında ilginç isimler var.

2018’deki saldırıdan sağ kurtulan Ferit Şenyaşar: 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından babası ve ağabeyi öldürülen, bir ağabeyi tutuklanan ve kendisi de yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar, HDP Urfa İl Başkanlığı’na giderek milletvekilliği aday adayı dosyasını teslim etti. Şenyaşar ailesi, uzun yıllardır adalet nöbetinde.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter: Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Yeşil Sol Parti’den Mardin milletvekilliği için başvuruda bulundu.

Yine Süryani iş insanı ve Süryani cemaatinin tanınan simalarından biri olan Yuhanna Aktaş, Yeşil Sol Parti’den Mardin milletvekilliği için aday adaylığı başvurusu yaptı. Aktaş, KHK ile kapatılan Mardin Süryani Birliği Derneği’nin başkanı.

Akşener’e ‘Burası Kürdistandır’ diyen Cemil Taşkesen: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Siirt’in Kurtalan ilçesi ziyaretinde “Burası Kürdistan’dır ama inkâr ediliyor” diyen esnaf Cemil Taşkesen Yeşil Sol Parti’den Siirt milletvekilliği için aday adayı oldu.

“Kürt Amazon Kadını” Semyanî Perîzade: Kürt müzik dünyasında “Kürt Amazon Kadını” olarak bilinen sanatçı Semyanî Perîzade Yeşil Sol Parti’den aday adaylığı başvurusu yaptı. Kendisini “Biseksüel” olarak tanımlayan Perîzade, dosyasını HDP İstanbul İl Örgütüne teslim etti.

Sanat camiasından HDP’ye başvuru yapan bir başka isim de Kerem Fırtına oldu.

Bombalanan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz: Şemdinli’de bombalanan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz, Yeşil Sol Parti’den Hakkari milletvekili aday adayı oldu. 30 Mart 2014’te yapılan seçimlerde Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) Şemdinli Belediyesi eş başkanı seçilen Yılmaz, 6 Aralık 2016’da tutuklanmıştı. Yılmaz, toplamda 18 yılı aşkın bir süre hapishanede kaldı.

Ayşe öğretmen: Kanal D’de yayımlanan Beyaz Show’a telefonla bağlanarak “Çocuklar ölmesin” dediği için 1 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla beraat eden ‘Ayşe öğretmen’ Yeşil Sol Parti’den Diyarbakır milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Dilbilimci Zana Farqînî ve Mehmet Emin Aktar: Diyarbakır’dan Yeşil Sol Parti’ye başvuru yapanların arasında Dilbilimci Zana Farqînî ve Diyarbakır Barosu eski başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar da bulunuyor.

CHP’nin Diyarbakır’da öldürülen baro başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’yi aday göstermesi bekleniyor. AK Parti’nin birinci sırada Bekir Bozdağ’ı aday gösterip ikinci sırayı HÜDA PAR’a bırakacağı tahmin ediliyor. Yine Diyarbakır’da HDP binası önünde çocukları için eylemlere katılan Ayşegül Biçer de AK Parti’den aday adayı oldu.

CHP’den AK Parti’ye transfer olan Savcı Sayan: Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu. Sayan’ın nereden aday gösterileceği kesinlik kazanmazken, istifanın ardından toplanan belediye meclisi Sayan’ın yerine yine AK Partili Metin Karadoğan’ı belediye başkanı seçti.

Hakkari’de iddialı isimler CHP’ye başvurdu

HDP’nin açık bir üstünlük kurduğu Hakkari’den bazı tanınmış isimler milletvekilliği aday adaylığı için CHP’ye başvurdu. Başvuranlar arasında eski AK Parti milletvekili Fehmi Öztünç ve Diri aşiretinden Sabır Diri de var.

Diri aşireti kanaat önderi Faysal Diri’ye Kılıçdaroğlu rozet takmıştı.

Pinyanişi aşiretinden Necip Zeydan da CHP’den adaylık başvurusunda bulunanlardan. Aynı aşiretten Teoman Zeydan ise AK Parti’den aday adayı oldu.

Selahattin Demirtaş’ın koğuş arkadaşı, eski HDP’li milletvekili Abdullah Zeydan’ın ise Yeşil Sol Parti’ye başvuru yapması bekleniliyor.

Urfa’da dengeler değişiyor mu

Urfa’da şimdiye kadar 227 başvuru oldu. Bu sayı, önceki dönemlere göre oldukça düşük. AK Parti’den Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin aday gösterilmesi beklenen kentte, İYİ Parti’ye başvuranlar arasında Bucak ve İzol aşiretlerinden isimler var. 

HEP eski genel başkanı Feridun Yazar’ın kızı hukukçu Rahşan Yazar da Yeşil Sol Parti’den aday adayı.

- Advertisment -