Ana SayfaRÖPORTAJRÖPORTAJ | “Belgrad’daki Büyük Paskalya Toplantısı Balkanları gerebilir, Balkanlar Rusya...

RÖPORTAJ | “Belgrad’daki Büyük Paskalya Toplantısı Balkanları gerebilir, Balkanlar Rusya ile Batı arasında Ukrayna’dan sonra ikinci cephe olabilir”

Bosna Hersek’in AB ile adaylık müzakere sürecinin başlaması gözleri tekrar Balkanlara çevirdi. Balkanlardaki son gelişmeleri Balkanları yakından izleyen insan hakları aktivisti Osman Atalay ile konuştuk: “Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Bosna Özerk Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ve Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile 5-6 Mayıs’ta ‘Büyük Paskalya Toplantısı’ düzenleyecek. Bu toplantı sonrası yapılacak açıklamalarda Büyük Sırbistan mesajı verilmesi Balkanlarda yeni bir gerginliği başlatabilir. Büyük Sırbistan mesajı ile Rusya AB’ye karşı hamle yapabilir. Balkanlar Batı ile Rusya arasında, Ukrayna’dan sonra ikinci cephe olacak."

Söyleşiden başlıklar.

“Balkanlar Batı ile Rusya arasında Ukrayna’dan sonra ikinci cephe olacak.”

“AB ve NATO’nun Balkanlara askeri yığınak yapması orta vadede Rusya’ya karşı olsa da uzun vadede 2030’a kadar Çin’le hesaplaşmaya hazırlık niteliğinde.”

“Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Bosna Özerk Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ve Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile 5-6 Mayıs’ta ‘Büyük Paskalya Toplantısı’ düzenleyecek. Bu toplantı sonrası yapılacak açıklamalarda Büyük Sırbistan mesajı verilmesi Balkanlarda yeni bir krizi, gerginliği başlatabilir. Sırbistan Büyük Paskalya Toplantısı sonrası Bosna, Karadağ, Kosova, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’daki Sırp-Slav unsurları harekete geçirebilir.”

“Rusya’nın yanı sıra Çin ve İran’ın Sırbistan’a büyük yatırımları ve desteği var. Türkiye ise Sırbistan’la iyi ilişkiler geliştirerek arabulucu rolünü korumaya çalışıyor.”

“Türkiye’nin Balkan politikası her dönemde önce arabulucu sonra kriz çatışmaya dönüşürse soydaş ve dindaş kesimleri yani Türk azınlıkları, Müslüman Arnavutları ve Müslüman Boşnakları desteklemek olmuştur. Sonuçta Ankara her zaman Batı-NATO cephesinde yer alarak hareket eder.”

- Advertisment -