Ana SayfaYazarlarToprak babasını kaybetti

Toprak babasını kaybetti

 

1-Toprak                                            

 

Son çeyrek yüzyılın yeni nesillerinin hafızasında liderlerinden olduğu Tema vakfının bir Kızılderili şefinden öğrenip son onyılın gündemi iklim krizinin farkındalığının işaretine dönüştürdüğü “Toprak insana değil, insan toprağa aittir.” veciz ifadesiyle yer tutmuştu.

 

 

 

2-Tekstil                                  

 

Oysa yüzyılın ilk çeyreğinde doğup ortasında direksiyonuna geçen büyük-ebeveynleri için ilk triko esaslı konfeksiyon markasıydı.

Daha Beymen, Mudo, Yargıcı’nın olmayıp, yabancıların da gümrük duvarlarına takıldığı ve Vakko’nun tek başına marka olup modayı temsil ettiği Turgut Özal öncesinde triko denince akla Karaca gelirdi.

Vakko da işe eşarp, kravat gibi aksesuarlarla başlayıp modanın temsilcisi olmuştu. Aksesuar deyip geçmemeli; Erbakan ekolü politikacılar köhne taşralı imajlarından sıyrılmanın yolunu renkleri ve desenleriyle frapan kravatlarda bulmuşlardı.

 

 

 

3-Tarım                                                        

 

Toprak, büyük akarsuların çevrelerindeki yeryüzü sathını önce yumuşatıp sonra da öyle tutmasıyla tarımı mümkün kılıp insana kendi kaderini tayin şansı tanımış yeryüzü kaplaması; dolayısıyla da tarımın altyapı malzemesi bir nimet. Toprağı var eden akarsuyun rakibi ise güneş ışınları. Çünkü o yumuşak zemini kurutup sertleştiriyor. Tarım insanları bu kurumayı engellemek için yüzyıllardır büyük bir meşakkatle toprağın altını üstüne getirmekle meşguller.  Dolayısıyla tarım sırf besin maddesi üretimi değil, aynı zamanda da o üretimin zemininin yeniden-üretimidir.

 

Tarım devriminin ortaya çıktığı bölgeler 

Akdeniz yaşam coğrafyasını mümkün kılan Mezopotamya ve Nil vadileri 

Beslediği toprağıyla akarsu 

 

İşte Hayrettin Karaca’nın aktivizmiyle sahip çıkmaya çalıştığı insanlığın bu istikrarlı meşakkatiydi.

 

Van Gogh'un yüzyılların tarım emeği yorgunluğunu taşıyan köylü ayakkabıları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisment -