Ana SayfaYazarlarZemin futbol oynamaya müsait değildi

Zemin futbol oynamaya müsait değildi

FIFA Sepp Blatter ve Michael Platini’ye 8 yıl boyunca spor karşılaşmalarının olduğu semte uğramama cezası verdi. Bekledim ki altından nelere çıkacak. Sadece onların isimleri ön plana çıktı ama diğer isimler de üst düzey yöneticiler. Soruşturma ellerinde futbolun Respect (Saygı) Fair Play (Adil Oyun) sloganlarının yazılı olduğu pankartla sahaya çıkanları kapsıyor…

 

İlginç ki en çok barıştan hakkaniyetli davranmak lazım gelir diyenlerden yedik tekmeyi. Futbolu yöneten lordlar çaktırmadan futbolun aşiline tendonuna girmişler de haberimiz yokmuş. Soruşturma her ne kadar FİFA Başkanı Blatter’i ve danışman –evladı- Platini’yi vurmuş görünse de arkalarında ülkelerinin en üst düzey çatı kuruluşunun da önemli mevkilerinde görev yapan sahici spor adamlarını ve iş adamları sıralanmış durumda. Belli ki soruşturmanın sınırları Güney Amerika’dan Orta Afrika’ya kadar çok ismin canını yakacak. Bazıları şimdiden tutuklanmış bu isimler arasında kimler yok ki; Full Play Sports şirketini yöneten baba-oğul da FIFA 2014 Dünya Kupası organizatörlerinden Valente Corp and Somerton Ltd. Şirketi’ni kontrolünde tutan kişi da Amerikan Traffic Sports Şirketi’nin Başkanı, Manchester United dâhil Brezilya, Portekiz gibi birçok ülkede futbol kulüplerinin ortağı da… Hepsi FİFA Yönetim Kurulu’nun anlı şanlı isimleri…

 

Yargılanan isimlerin üst düzey yönetici olmalarının yanında dikkat çeken bir diğer şey de Güney Amerika ve Kıta Afrikası’ndan isimlerin yoğunlukta olması. Blatter’in özellikle Afrika ile ilişkilerinin neden bu kadar iyi olduğunun bir göstergesi de bu olsa gerek.

 

 Yaralanan olimpizm ruhunun kimlere bunu hesabını ödetecek daha ilerde göreceğiz. ‘’İmamın gittiği yoldan git yapmadığını yapma!’’ derler bizim oralarda. Oralarda neler söyleniyor bilmiyorum ama hukuk şimdiden kendi koşullarında işliyor ve cezalar ardı ardına geliyor. Hiç olmazsa ‘yapanın yanına kâr kalmıyor!’ diyerek içimi ferahlatıyorum birazcık.

 

Sıra bu isimlerin ‘yedikleri!’’ kadar sahaya yansıyan doping dedikodularının ne kadar gerçek olduğuna da gelecek. Soruşturmanın bir sonraki aşaması bu isimlerin parayı dolaşıma sokup adres olarak kendi cepleri görünürken sahanın içinde kimlere ulaşıp kimleri Fair Play dışına düşürdüklerine kimleri dopinge kimleri olimpizm ruhunun dışında davranmaya çağırdıklarına ve kimi sahiden etkilediklerine de gelecek.

 

Dünyanın kabul ettiği bütün sportif gerekçelerle din, dil ve ırk ayrımı yapmadan hem de… Ancak içime bir kurt düştü ki bakalım onu nasıl çıkartacağız; çatı kuruluşumuzdan soruşturma kapsamında uzaklaştırılan isimlerin ‘kankaları’ boşalan görev koltukarının şimdiki taliplileri. Hatta 8 yıl spor alanlarına yaklaşması yasaklanan Platini bile ‘’yeniden aday olacak ve kazanacağım!’ diyor.

 

Ne diyeyim ‘kurt oyuncunun!’ vardır bir bildiği…

 

Meraklısına Not/FİFA Soruşturmasından geçen isimler ve görevleri;

Eugenio Figueredo: FIFA Başkanvekili, İcra Kurulu Üyesi. Uruguay Futbol Federasyonu Eski Başkanı (83)

Jose Maria Marin:  FIFA 2014 Brezilya Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı. FIFA Olimpik Futbol Turnuvaları Kurulu Üyesi(83)

Jack Warner: FIFA Eski Başkanvekili ve İcra Kurulu Üyesi. CONCACAF Eski Başkanı(72)

Jeffrey Webb: CONCACAF (Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu) Başkanı. FIFA Başkanvekili, İcra Kurulu Üyesi. Cayman Adaları Futbol Federasyonu Başkanı (50)

Nicolas Leoz: CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) Başkanı, FIFA İcra Kurulu Üyesi (86)

Eduardo Li: FIFA İcra Kurulu Üyesi. Kosta Rika Futbol Federasyonu Başkanı (56)

Julio Rocha Lopez: Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı 64)

Rafael Esquivel: CONMEBOL İcra Kurulu Üyesi, Venezuela Futbol Federasyonu Başkanı (68)

Costas Takkas: CONCACAF Genel Sekreteri (58)

Aaron Davidson: Amerikan Traffic Sports Şirketi’nin Başkanı, Manchester United dâhil Brezilya, Portekiz gibi birçok ülkede futbol kulüplerinin ortağı (44)

Jose Margulies: FIFA 2014 Dünya Kupası organizatörlerinden Valente Corp and Somerton Ltd. Şirketi’ni kontrolünde tutan kişi. Amerikan Traffic Sports Şirketi’nin Başkanı, Manchester United dâhil Brezilya, Portekiz gibi birçok ülkede futbol kulüplerinin ortağı. (75)

Hugo ve Mariano Jinkis: Arjantin merkezli Full Play Sports şirketini yöneten baba-oğul. FIFA 2014 Dünya Kupası organizatörlerinden Valente Corp and Somerton Ltd. Şirketi’ni kontrolünde tutan kişi. Amerikan Traffic Sports Şirketi’nin Başkanı, Manchester United dâhil Brezilya, Portekiz gibi birçok ülkede futbol kulüplerinin ortağı.

 

 

- Advertisment -