Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | “Bir bileği kopmuş, kafasında şarapnel parçası, gözlerinde hasar var"

ÖZEL HABER | “Bir bileği kopmuş, kafasında şarapnel parçası, gözlerinde hasar var”

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kiratî mahallesinde karakola yakın bir alanda önceden yerleştirilmiş bir patlayıcının infilak etmesi sonucu bölgede koyun otlatan 15 yaşındaki H.E. ağır yaralandı. Beyin ve göğüs ameliyatı geçiren ve halen yoğun bakımda olan H.E.’nin hayati riski devam ediyor. Serbestiyet’e konuşan H.E.’nin yakınları, ambulansın geç gelmesinden şikâyetçi. Konuyu Meclis’e taşıyan ve soru önergesi veren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da yaralı çocuğa karakoldaki kişilerin neden yardım etmediğini ve ambulansın neden o kadar geciktiğini sordu.

Van’ın İran sınırındaki Başkale ilçesine bağlı, ilçeye 50 km uzaklıktaki Kiratî mahallesinde dün (26 Temmuz) meydana gelen olayda patlayıcı bir maddenin infilak etmesi sonucu bölgede koyun otlatan 15 yaşındaki H. E. ağır yaralandı.

Yakınındaki üç çocuk tarafından ailesine ulaştırılan H. E. daha sonra aile tarafından Başkale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. H. E. yapılan ilk müdahalenin ardından Van Dursun Odabaşı Hastanesi’nde tedavi altına alındı.




HDP heyeti hastanede.

Serbestiyet’e konuşan H. E.’nin yakınları yaralının durumunun hâlâ kritik olduğunu söyledi:

“Dün 7 saat ameliyatta kaldı. Beyin ve göğüs ameliyatı oldu. Bir bileği kopmuş, kafasında şarapnel parçası var ve gözlerinde hasar var.”

Yoğun bakımdaki H. E’nin tekrar ameliyata alınacağını söyleyen yakınları ilk müdahalede gecikme yaşandığını söylüyor:




H. E.’yi olay yerinden köye taşıyan çocuklardan biri.

“Koyunlarını otlattığı yerde yaralanmış, orası da köye uzak bir yer. Çevredeki çocukların yardımıyla köye getirildi, buradan kendi araçlarımız ile hastaneye götürdük. Ambulans çok geç geldi.”

Ailenin hastanedeki bekleyişi sürüyor.

Olay Meclis’e taşındı: Yaşam hakkı ihlali

Dün hastaneyi ziyaret eden HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan bugün de Adalet Bakanlığı’nın cevap vermesi istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Önergede patlama sonucu çocuğun bedensel bütünlüğünün zarar gördüğü bilgisine yer veren Orhan, patlamanın bir karakolun yakınında olduğunu ve buna rağmen ağır yaralı çocuğa müdahale edilmediğini belirtti. E. H’nin çocuklar tarafından ailesine, ailesi tarafından da hastaneye götürüldüğünü dile getiren Orhan, yaşanan olayın bir yaşam hakkı ihlali olduğunu ifade etti.

Önergede “Baştan sona ihmal içeren bu vakanın hukuk devleti ilkesi gereğince araştırılması ve sorumlular hakkında gerekli inceleme ve soruşturmaların başlatılması için gerekli inisiyatiflerin alınması gerekir. Bu bağlamda Van’daki sınır köyleri boyunca yaşanan ölümlerin durdurulması, Kiratî köyündeki son vakanın yerinde incelenmesi ve yaşam hakkının korunması için gerekli tedbirlerin alınması gereklidir” ifadelerine yer veren Orhan şu soruları sordu:

“1)   26 Temmuz 2022 tarihinde Başkale’nin Kiratî köyünde askeri cisim patlaması nedeniyle kolu kopan H. E.’nin yaralanması hakkında bakanlığınızın açtığı bir soruşturma mevcut mudur?

“2)   Yaralı bir yurttaşın yardımına gidilmemesi, ambulansın gönderilmemesi, kopan kolunun gerekli önlemler alınarak yaralı ile birlikte hastaneye vakitlice ulaştırılmaması hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatacak mısınız?

“3)   Van ve Hakkari’nin sınır köylerinde 2015-2022 tarihleri arasında askeri mühimmat patlaması, ateş açılması, hava saldırısı ve benzeri nedenlerle kaç kişi yaşamını yitirmiştir, kaç kişi yaralanmıştır? Yaşamını yitirenlerin ve yaralananların uyruklarına, cinsiyetlerine ve yaş durumlarına göre dağılımı nedir?

“4)   Sınır boyunda yaşanan söz konusu yaşam hakkı ihlalleri nedeniyle hakkında soruşturma, inceleme, kovuşturma vb. başlatılan kamu görevlisi sayısı kaçtır?

“5)   Sınır boylarında yaşam hakkı ihlallerinin önlenmesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?”

- Advertisment -