Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | CHP’nin Van programında öne çıkan üç talep: ‘Adalet, Ekonomi,...

ÖZEL HABER | CHP’nin Van programında öne çıkan üç talep: ‘Adalet, Ekonomi, Kürtçe’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da olduğu 247 belediye başkanının Van’da düzenleyeceği çalıştay başladı. Programın ilk gününde birçok koldan yapılan ziyaretlerde adalet, ekonomi ve Kürtçe ile ilgili talepler öne çıktı. Merkez ve kırsal ilçelerinin tamamı gruplar halinde ziyaret edilirken kent merkezindeki esnaf ziyaretlerinde en yoğun ilgi İmamoğlu ve Yavaş’a gösterildi.

İmamoğlu ziyareti mitinge dönüştü

İmamoğlu’nun Maraş Caddesi’nde esnaf ziyareti olarak planlanan programı küçük çaplı bir mitinge dönüştü. Cuma namazının ardından başlayan ve yoğun ilgi gören ziyarette yer yer izdihamlar yaşandı.

Açıklanan programda 1200 metreyi kapsayan cadde ve sokakları ziyaret edeceği belirtilen İmamoğlu, dört saat boyunca sadece 400 metre ilerleyebildi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz tüm ülkenin gündemini birinci sıradan meşgul ederken, Vanlı esnafların İmamoğlu’ndan en öncellikli talebi Türkiye’ye adalet getirmesi oldu.

Esnaf ziyareti sırasında konuşma yapan İmamoğlu, “Ülkede liyakat sorunu var. Ahbap çavuş ilişkisiyle sürüyor. Akşamdan sabaha kadar ona düşman de ona hain de. Bunlarla uğraşıyoruz. Ancak asıl mesele ekonomi ve bu ülkenin üretmesi. Van cennet, ben çok beğendim. Kentin yaş ortalaması 24. Türkiye’nin en büyük 21. İli . Ama ekonomide son sıralarda. Böyle olmaz. Bunu halledeceğiz” dedi.

İmamoğlu, kendisine “Sizi 2023’te cumhurbaşkanı olarak görmek istiyoruz” diyen yurttaşa ise “O iş benim işim değil” cevabını verdi.

Esnaf Sadullah Eyam, İmamoğlu’nun yaptığı Van ziyaretini şöyle değerlendirdi: “İmamoğlu adil bir adamdır. Ayrımcılık yapmıyor. Van halkı zulüm istemiyor, adalet istiyor. CHP ve İmamoğlu’ndan umutluyuz.”

Yavaş’a Demirtaş’ın serbest bırakılması soruldu

Kentin en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesin esnaf ziyareti programına başlayan ve yoğun ilgi ile karşılanan bir başka belediye başkanı da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tı.  Esnaf ziyareti sırasında Mansur Yavaş’a sık sık HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki talepler dile getirildi.

Mansur Yavaş’ın ziyaretini değerlendiren Fikret Tanrıverdi, “Hala Kürtlere dair bakış açılarını bilmiyoruz. Bunu birebir sormak istiyorum Kılıçdaroğlu’na. Ben de solcu ve devrimciyim. Bu şekilde başa gelseler Recep Tayyip Erdoğan’dan daha beter olur” ifadelerini kullandı.

Osman Sürücü  isimli bir başka yurttaş ise, CHP’nin kent merkezine adeta çıkarma yapmasının heyecan yarattığını düşünüyor. Bu ziyaret sonrası daha önce hiç oy vermediği CHP’ye oy vermeyi düşündüğünü söylüyor. .

Ziyaretlerin ardından İmamoğlu seçim otobüsü ile kentteki Soydan Kavşağı’nda halkı selamlamak istedi. Ancak talep güvenlik güçleri tarafından engellendi ve miting otobüsünün Maraş Caddesine girmesine izin verilmedi.

- Advertisment -