Ana SayfaHaberlerVan’da jandarma ekipleri göçmenleri taşıyan ve ‘dur’ ihtarına uymayan minibüsü taradı: Ölü...

Van’da jandarma ekipleri göçmenleri taşıyan ve ‘dur’ ihtarına uymayan minibüsü taradı: Ölü ve yaralılar var

Van'ın Saray ilçesine bağlı Karahisar Mahallesi’nde göçmenleri taşıyan bir minibüse jandarma tarafından açılan ateş sonucu biri çocuk, biri kadın olmak üzere 2 göçmen hayatını kaybetti, 7 göçmen ise yaralandı. Olaya ilişkin açıklama yapan Van Valiliği seken kurşunlardan dolayı sadece bir göçmenin hayatını kaybettiğini, 12 göçmenin ise hafif yaralandığını belirtti.

Olay 3 Temmuz Pazar günü Van’ın İran ile sınır ilçesi olan Saray’da meydana geldi. Edinilen bilgiye göre çoğu kadın ve çocuk olan 55 mülteciyi  taşıyan bir minibüs  jandarma ve korucuların dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştı. Bir süre kovalanan  minibüs köye girdikten sonra tarandı.  Köydeki bir ara sokakta sıkışan minibüse kolluk görevlileri ulaştı.

İlk müdahalede taranan minibüste dört yaşındaki bir çocuğun ve bir kadının cansız bedenine ulaşıldı. Yaralanan en az  7 göçmene ise olay yerine gelen sağlık görevlileri tarafından ilk müdahale yapıldı ve yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

Öte yandan minibüsün şoförü ve taranmadan kurtulan 20’ye yakın göçmen olay yerinden kaçmaya çalıştı. Köylüler, kaçmaya çalışan göçmenler arasında da yaralıların olduğunu gördüklerini söyledi.

Saat 16.00 sularında yaşanan olaydan sonra hayatını kaybeden göçmenlerin cesetleri adli işlemler için bir süre yerde bekletildi.

Serbestiyet’e konuşan köylülere göre hayatını kaybeden çocuğun babası saatlerce cenazenin yanında bekledi.

Köylüler, tarama esnasında birçok köy sakinin de büyük bir tehlike atlattığını ve kurşunlardan şans eseri kurtulduklarını söyledi.

Yaralı göçmenlere Saray ve Özalp  ilçelerindeki hastanelerde ilk müdahale yapıldı. Durumu ağır olanlar ise Van Dursun Odabaşı Hastanesi’nde  tedavi altına alındı.  

 Aralarında kaçmaya çalışanların da bulunduğu en az 30 göçmenin gözaltına alındığı da gelen bilgiler arasında.

Van Valiliği ise akşam saatlerinde konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Valilik açıklamasında aracın 40 göçmen taşıdığı, olayda seken kurşunlardan dolayı bir göçmenin hayatını kaybettiği ve 12 göçmenin ise hafif yaralandığı ifade edildi:

“03.07. 2022 saat 16.00 sıralarında Saray İlçesi Koçbaşı-Turan Mahalleleri  istikametinden Karahisar Mahallesine seyir halindeki şüpheli araç, jandarma görevlileri tarafından Karahisar mahallesi girişindeki kontrol noktasında durdurulmak istenmiştir. Aracın göçmen kaçakçılığında kullanıldığı ve içerisinde 40 düzensiz göçmen olduğu tespit edilmiştir.Meydana gelen olayda seken kurşunlardan bir göçmen maalesef hayatını kaybetmiş, 12 düzensiz göçmen ise hafif şekilde yaralanmıştır. Olaydan sonra kaçan Göçmen kaçakçısı ve aracın şoförüne yönelik yakalama çalışması devam etmektedir. Yaşanılan üzücü olayla ilgili olarak ilgililer hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

- Advertisment -