Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAhmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları’nda bu hafta; cam şişe kumbaralarının yetersizliği, tuvaletlerdeki kafa karıştırıcı kadın-erkek logoları, rüzgârda uçuşan sigara külleri, Taksim Camii tuvaletinin kabinlerinin yetersizliği, sigara paketlerinin siyaha dönüşmesi ile Metro ve Marmaray çıkışlarının internete konulması gereği var.

Cam şişe kumbarası çok az

Havaların ısınmasıyla içecek tüketimi arttı, birçok yerde çöpler cam şişelerle dolu. Aslında bu şişelerin cam kumbaralarına atılması gerek ama cam şişe kumbarası hâlâ çok az ve mevcut kumbaralar da çoğu zaman tıka basa dolu. Geri dönüşüm adına büyük kayıp. Cam şişe kumbaraları arttırılmalı ve de sık sık toplanmalı.

Tuvaletlerde erkek kadın logoları

Son yıllarda umumi tuvaletlerde, bilhassa mekân tuvaletlerinde “Erkek, Kadın, Men, Women” levhaları azaldı nedense. Sadece erkeği ve kadını temsil eden logolar konuyor ve bu logolar da anlatımda yetersiz kalabiliyor, vatandaşın kafası karışıyor. Tuvaletlerde erkek, kadın yazması mecburi olmalı.

Rüzgârda uçuşan sigara külleri

Normalleşmeyle birlikte bilhassa açık hava yeme içme mekânları dolmaya başladı. Bazı mekanlar ise yanlış kül tablası tercihleriyle milletin üstünün başının kül olmasına yol açıyor. Rüzgârda küllerin uçuşmaması için üstü ızgaralı kül tablaları kullanılmalı.

Taksim Camii tuvaleti yetersiz

Geçen bir akşam namazı için Taksim Camii’ne gittim ve dakikalarca tuvalet kuyruğu bekledim. 15 kabin var ve hepsi doluydu, 10 kişi de sıra bekliyordu. Keşke daha kapasiteli yapılsaydı, sonuçta Taksim değil İstanbul’un belki de Ortadoğu’nun merkezi.

Sigara paketlerinin siyaha dönüşmesi

Sigara paketlerinin tek renk ve tek tip olması sigara tüketimini azalttı mı bilmiyorum ama esnafı zorluyor. 50 çeşit sigara içinde müşterinin istediğini bulmaları zaman alıyor. Hadi siyah olması neyse de hiç olmazsa sigaranın sertliği eskisi gibi paketin bir köşesinde küçük de olsa yazılmaya devam etseydi. Farklı sigara denemek istediğimizde sert mi hafif mi diye daha kolay seçim yapabilirdik.

Metro ve Marmaray çıkışları

Metro ve Marmaray istasyonlarının yeryüzüne çıkış noktaları birbirinden çok uzak. Bu çıkışlar mutlaka ayrıntılı olarak internete konmalı. Kaç numaralı çıkış nereye çıkıyor, internet üzerinden görebilmeliyiz. Şehri bilmeyen birine tarif ederken internete bakıp direkt kapı numarası verebilmeliyiz.

- Advertisment -