Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAhmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları’nda bu hafta; Erdoğan'ın kitabı en ucuz nereden alınabilir, gündüz kuşağında görülmemiş rekabet, İstanbul’un en pahalı umumi tuvaleti ve hamburgerde yerlilerin yükselişi var.

Erdoğan’ın kitabı en ucuz nereden alınabilir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” kitabı Turkuvaz Kitap’tan çıktı. 216 sayfa olan kitap ciltli ( 60 lira ) ve ciltsiz ( 40 lira ) olarak iki formatta satışa sunuldu. Tabii bu etiket fiyatı, internette ciltlisini 42, ciltsizini 26 liraya satan siteler de var. Bu arada zaten Turkuvaz’a ait olan idefix.com ve dr.com.tr en uygun satan sitelerden ikisi. D&R şubeleri de vitrinlerinde kitaba geniş yer ayırarak satışta önemli rol oynuyor. Kitap satış adetlerini günbegün veren ( sitede herhangi bir kitabın sayfasına girip künye kısmına tıklanınca görünebiliyor ) kitapyurdu.com‘da şu an 1500 adet satılmış görünüyor, diğer siteler ve kitabevlerindeki elden satışlarla birlikte kitabın şimdiden binlerce adet satıldığı söylenebilir. Muhtemelen bu satışların bir kısmı da toplu olarak alıp dağıtma amaçlı. Çok satan her kitapta olduğu gibi bu kitabın da yakınlarda daha düşük fiyatlarla sahaflara ve internetteki 2. el sitelerine düşeceği öngörülebilir. Yani okumak için acelesi olmayan ama koleksiyon olarak bulundurmak isteyenler biraz beklerlerse 10 liraya bile alabilirler.

Gündüz kuşağında görülmemiş rekabet

Gündüz kuşağı olarak tabir edilen ve hafta içi her gün gerçek hayattan cinayet, kayıp, dolandırılma, boşanma, velayet gibi vakaları işleyen programlarda bu sezon adeta patlama yaşanıyor. Bu programlar bazı kesimlerden eleştiri alsa bile geçmiş sezonlardan gördüğümüz kadarıyla birçok vakanın çözülmesinde de faydası oldu. Programların başlama saatlerine göre sıralarsak; Atv Müge Anlı, Star Serap Ezgü, Show Didem Arslan, Fox Fulya Öztürk, Kanal D Ece Üner, Atv Esra Erol. Yani bu 6 program sabah 10.00 ile akşam 19.00 arasında 9 saat boyunca rekabet halinde.

Hamburger’de yerlilerin yükselişi

İstanbul’da son yıllarda yeni burger zincirleri dikkat çekiyor. Abd menşeili zincirlerin yanında şube sayıları az olsa bile yine de açıldıkları yerlerde tutulduklarını söyleyebiliriz. Burger Yiyelim, Saloon Burger, Ye Burger, Ercan Burger, Yesen Burger bu zincirlerin önde gelenleri. 

İstanbul’un en pahalı umumi tuvaleti

İBB 2016’da 20’ye yakın merkezi ve büyük camiinin tuvaletini ücretsiz hale getirmişti. Tuvaleti ücretsiz olan camii sayısı her yıl yavaş yavaş arttı. Birçok  caminin tuvaleti ise şahıslar ya da cami dernekleri tarafından işletilmeye devam ediyor. Bu camilerde ücretler genellikle 1 ya da 1.5 lira. Bazı camiiler ise yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Şişli Teşvikiye Camii bu yıl biten restorasyondan sonra ücreti 2 liraya çıkarırken Beşiktaş Kaptan İbrahim Ağa Camii ise bu hafta itibariyle 2.5 liraya çıkarttığı ücretiyle muhtemelen Tr’nin en pahalı cami tuvaleti. 

Metro istasyonlarındaki tuvaletler ise İBB tarafından işletiliyor ve 1 lira, bu tuvaletlere Akbil basarak girilmesi de hijyen açısından olumlu. Söğütlüçeşme İstasyonu’ndaki tuvalet ise TCDD tarafından şahsa kiralandığı için Akbil geçmiyor ve 1.5 lira. Esenler Otogarı tuvaleti de 20 yıldır özeldeydi ve hem kirli hem de pahalıydı, ayrıca otogar yönetimi otobüs şirketlerine baskı yaparak yazıhanelerdeki tuvaletlerin yolcular tarafından kullanımını engelleyerek herkesin ücretli tuvaleti kullanmasını dayatıyordu. Son seçimden sonra ise İBB, otogarın yönetimini devraldı ve tuvaleti hem modernize etti hem de 2 liradan 1 liraya düşürdü.

- Advertisment -