Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIDibine kadar biat ve ‘no more bets’

Dibine kadar biat ve ‘no more bets’

Meclis toplanamıyor, hükümet kurulamıyor, devlet mekanizması neredeyse durmak üzere ama kimsenin bunları konuştuğu yok. Herkes Meksikavari konuların peşinde. UBP’nin geçen yılki kurultayını, Faiz Sucuoğlu’nun muhtemel genel başkanlığını engellemek için bir telefonla yarıda kesen Binali Yıldırım hafta sonundaki kurultayın da onur konuğu ve konuşmacısıydı. Fakat bu defa muradına eremedi; hem de delegelerin “dik dur eğilme, UBP seninle” sloganları eşliğinde…

Netflix’teki Meksika dizilerini aratmayacak günlerden geçiyor Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Bir yanda başbakanı koltuğundan eden seks videosu skandalı ve iktidar partisinin skandal eşliğinde, biat gölgesinde yapılan kurultayı; diğer yanda uyuşturucu ve yasadışı bahis iddialarıyla bezeli Halil Falyalı ve Sedat Peker dalaşmaları.

Meclis toplanamıyor, hükümet kurulamıyor, devlet mekanizması neredeyse durmak üzere, ama kimsenin bunları konuştuğu yok.

Herkes Meksikavari konuların peşinde.

Kısa bir hafıza tazelemesi yapmakta fayda var.

Ülkenin en büyük partisi ve hükümetin büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nin yaklaşık 1 yıl önceki kurultayı Binali Yıldırım’ın bir telefonu ile iptal edilmişti.

Kurultayın ilk turu yapılmış, başkan adaylarından hiçbiri yüzde 50 oyun üzerine ulaşamamış, en çok oyu alan Hasan Taçoy ile Faiz Sucuoğlu bir hafta sonra yapılacak ikinci tura kalmışlardı.

Adaylar ikinci tur çalışmalarını sürdürürken Binali Yıldırım’dan Faiz Sucuoğlu’na “sizi uygun görmüyoruz, adaylıktan çekiliniz” mesajı iletildi.

UBP başkanlığı ve dolayısıyla başbakanlığı neredeyse garanti olan Faiz Sucuoğlu, “Ankara’nın bu sert emri karşısında” boynum kıldan incedir deyip adaylıktan çekildiğini açıklamak zorunda kalmıştı. Ama bir şartı vardı: Diğer aday Hasan Taçoy da adaylıktan çekilecekti. Nitekim öyle oldu ve hükümet partisinin kurultayı, ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edildi.

UBP başkanlığına, partinin genel sekreteri olan Ersan Saner getirildi. Ersan Saner aynı zamanda başbakan da oldu.

İşte bu olaylı ve müdahale ile ertelenen kurultay geçtiğimiz hafta sonu yapıldı.

Ersan Saner biat etmişti ve kurultayda genel başkanlığa adaydı. Keza müdahale edilen Faiz Sucuoğlu da rakibi Hasan Taçoy da adaydı.

Kurultaya 1 hafta kala malum seks videosu skandalı patlak verdi ve Ersan Saner adaylıktan çekilmek zorunda kaldı.

Ne Halil Falyalı, ne Sedat Peker; Ersan Saner rakibi Faiz Sucuoğlu’nu kendisine komplo  kurmakla suçladı ve büyük bir kavga başlattı.

UBP’nin müdahaleden yaralı kurultayı ikinci turda seks skandalı soslu bir çorbaya dönüştü.

Tam bu sırada “AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım beyefendi UBP kurultayına katılacak ve bir de konuşma yapacaktır” haberi düştü ajanslara.

Zaten karışık olan ortam darmadağın oldu.

Siyasi yorumcular ve basın “müdahalenin ikinci safhası” olarak değerlendirdiler bu durumu.

Genel başkanlarını seçecek olan UBP üyelerinin bu durumdan etkileneceği söylendi.

Fakat durum tam tersi oldu.

Binali Yıldırım UBP kurultayına girişte İzmir marşı ile karşılandı.

“Kıbrıslı kardeşlerim partinize sahip çıkınız, birliğinizi beraberliğinizi koruyunuz” şeklindeki nutkunu bitirdikten sonra Faiz Sucuoğlu’na atfen “dik dur eğilme, UBP seninle” sloganları salonu inletti.

Ve elden ele, telefondan telefona bir fotoğraf gezdirildi kurultay salonunda; Rulet masası başında “no more bets” düzeninde duran şişman bir adam.

Kurultayın sonucu ne mi oldu?

Faiz Sucuoğlu oyların yüzde 60’ını aldı ve ilk turda seçildi.

Şimdi de başbakan olmak için hükümet kurmaya çalışıyor.

Eğer izin verilirse…

- Advertisment -