Ana SayfaRÖPORTAJÖZEL RÖPORTAJ | Eğitim Bilimleri uzmanı İltuş: 200 bin öğretmene ihtiyaç var;...

ÖZEL RÖPORTAJ | Eğitim Bilimleri uzmanı İltuş: 200 bin öğretmene ihtiyaç var; 20 bin atama yapıldı

Eğitim camiasının önde gelen ismi Eğitim Bilimleri Uzmanı-Öğretmen Cüneyt İltuş mesleğine başlamayı bekleyen 1 milyon öğretmenin 9 aydır bekletildiğini, ülkenin 200 bin öğretmene ihtiyacı olduğunu ancak 20 bin atama kararı verildiğini vurguluyor. KPSS’ye hazırlık kitapları ve verdiği eğitimlerle tanınan ve kendisi de Öğretmen olan Cüneyt İltuş aynı zamanda eğitim emekçilerinin haklarını savunan bir aktivist. İltuş’la KPSS’yi, öğretmenlere yönelik mülakat uygulamasını ve atamaları konuştuk.

Satır başları:

– Mülakat uygulaması 2016’da başladı. Mülakat 5 dakika içinde 4 soru cevaplanması demek.

– Seçimlerden önce mülakatın kaldırılacağı birçok kez söz ve vaat olarak dillendirildi, ancak seçim sonrası bu sözler unutuldu.

– Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin daha önceki mülakatların şaibeli olduğunu söylüyor, oysa kendisi o dönemlerde müsteşardı. Yeni yapılacak mülakat ile de öğretmenlerin niteliğini arttıracağını öne sürüyor. 1 milyon 200 bin çalışan öğretmene 20 bin öğretmen katacaksınız. Mülakatla seçilecek 20 bin öğretmen mi, 1 milyon 200 binin niteliğini arttıracak?

– Bakan 68 bin atamaya ihtiyacımız var diyordu; Cumhurbaşkanı en az 40 bin diyordu. Öğretmenler 9 aydır sürekli ertelenen kararı beklerken 20 bin atama yapılacağı açıklamasıyla karşılaştılar.

– İstihdam politikası olmadığından, orantısız biçimde yüzbinlerce genç ihtiyaç fazlası olarak öğretmen olarak mezun edildi.  Bu sebeple havuzda 1 milyon öğretmen mesleğe başlamayı bekliyor.

– Türkiye’nin yaklaşık 200 bin öğretmene ihtiyacı var. Fakat 20 bin öğretmen atanıyor.

– Niteliği arttırmak için mülakat lazım diyen Bakanlık, formasyonsuz, ön lisans mezunu en az 76 bin kişiyi ucuz iş gücü olarak “Ücretli Öğretmen” yapıyor. Bu, büyük bir çelişki.

– Özel olarak sadece öğretmen yetiştiren Öğretmen Liseleri kapatıldı, artık yoklar. Öğretmenler market kasiyerliği ya da tekstil işçiliği yapıyor.

– Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar bizimle görüşmedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sorunu ve çözümleri bir dosya halinde ilettik. Özgür Bey, Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde bu sorunu gündemleştirdi. O da konuyla ilgileneceğini söylemiş. Ama sonuç değişmedi; beklentinin çok altında 20 bin atama açıklaması geldi.

- Advertisment -