1- Cumhurbaşkanı Selâtin olur mu?
Sit alanının iki parametresi var: özgün bir tarihi değer olması ve yeniden-üreme ihtimali olmaması. Topkapı ikisine de .jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Buna Atatürk bile yapmadı, Dolmabahçe’de kaldı diye tepki vermeyeceğim. Çünkü zaten Dolmabahçe gibi Versailles ardılı sarayların konumuyla en eşsizi bir yalı saray dururken niye bozkırın ortasına rüküş mimarili saray yaptırıldığını hiç anlamayacağım.
Dolmabahçe sahil bandında Dolmabahçe-Çırağan
2- Doğa taklidinden spekülasyon olur mu?
Kanal-İstanbul’u niye konu etmediğim okurlarım ve yakın çevremce merak ediliyor… Nedeni basit, üstteki global ticari emtia akışı haritasının bile göstermeye yettiği gibi kanallar akışı tıkayan, yavaşlatan kavşaklara (Amerikanın kuzey-güney ilmeği, körfez-Akdeniz aralığı, Birleşik Amerika[ABD]’yı mümkün kılmış Atlas-Michigan aralığı gibi…) yapılır.
Kanal-İstanbul ise sadece bir hafriyat projesidir. Şöyle safdil bir spekülatif düz-mantık hatasının (tahayyülünün) hafriyatı: “Boğaz kıymetli bir peyzaj olduğuna göre bir tane daha yaparsak ikiye katlanır.” Buna kargalardan önce Londra-Covent Garden ile spekülasyonun mucidi İnigo jones güler.
“Böyle bir spekülasyon görülmemiştir!”
Londra-Covent Garden ve İnigo jones


                                    .jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)