Bizim küçük edebiyatımız

Modernleşme tarihi açısından - hemen hemen aynı yıllarda koşmaya başladığımız - Japonya’da ilk Don Kişot çevirileri 1890’larda ortaya çıkıyor. Rusça’ya Don Kişot ilk olarak 1838’de ‘tam haliyle’ çevrilmiş. Türkçe’ye, tam olarak çevrilen ilk Don Kişot nüshası ise 1996 yılında elimizdeydi. Rivayete göre Yaşar Kemal’e, 1957’de hayata gözlerini yuman Arif Dino üç adet Don Kişot hediye etmiş. Üç kere okusun diye! Arif Dino’nun hediye ettiği çeviri hangisiydi acaba? Reşat Nuri’nin eksik, kısaltılmış çevirisi mi?

Erdoğan’ın Washington gezisi ertelendi, İsrail’e karşı da çok sert: Ticaretten başlayarak ilişkileri kesiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muammaya dönüşen 9 Mayıstaki Washington ziyareti ertelendi. Erdoğan dün İsrail'e karşı en sert konuşmalarından birini yaptı: “İsrail'le artık ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere kestik kesiyoruz.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son bir haftada tam bir muammaya dönüşen resmi Amerika ziyareti dün itibarıyla resmen ertelendi. ABD Başkanı Joe Biden’ın resmi bir ziyaret için yaptığı davetle başlayan süreç, dün ‘İki liderin programlarındaki uyumsuzluk nedeniyle’ belirsiz bir ileri tarihe ertelendi. Oysa daha önce gezinin 9 Mayıs’ta yapılacağı, Erdoğan ile Biden’in Beyaz Saray’da görüşecekleri açıklanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan trollük: Photoshoplu foto, Türkçe tweet

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın photoshoplu fotosuna Türkçe yazdı: “Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurmayı hayal ediyor. Atatürk’ün mirasını utandırıyorsunuz.” Dışişleri: “ İsrail hükümetinin tüm üyeleri adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

Adana Demirspor’dan 1 Mayıs koreografisi: “Her sokakta izin, bu memleket bizim”

Adana Demirspor taraftarları, Trendyol Süper Lig'de dün akşam oynanan (26 Nisan) Galatasaray maçı öncesinde 1 Mayıs'a özel bir koreografi yaptı. Koreografide "Her sokakta izin, bu...

İspanyol savcılar, Başbakan Sánchez’in eşi hakkındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti: Delil yok

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begoña Gómez hakkında başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamaktan ön soruşturma açılmıştı. Başbakan Sanchez, tüm kaamu görevlerini dondurduğunu açıklayarak pazartesi günü istifa edip etmeyeceğini açıklayacağını ilan etmişti. Sanchez’in rahatlatan hamle savcılıktan geldi. Savcılar iddiaların kanıtı olmadığını söyleyerek suçlamanın düşürülmesini istedi.

Venedik’e giriş ücreti: İlk günde 15 bin kişi 5’er euro ‘ayakbastı’ ödedi

İtalya’nın Venedik kenti, aşırı turizmle mücadele amacıyla günübirlik girişleri ücrete bağladı. Dünyada bir ilk olan uygulama dün başladı.

ABD üniversitelerindeki Gazze protestolarında bugün: Protesto yapılan okulların sayısı 20’yi buldu, yüzlerce gözaltı var

Columbia Üniversitesi’nde başlayan Gazze’ye destek protestoları büyümeye devam ediyor. Polisin orantısız şiddeti ve güç gösterisiyle karşılaşan öğrencilere, farklı okullardan destek ve dayanışma mesajları geliyor. Aralarında NYU, Yale, Harvard gibi okulların olduğu üniversitelere, Emerson, Brown, Northeastern da katıldı.

“Kalkınma Yolu Projesi’nin sağlıklı işlemesi için Türkiye’nin güney komşuları ile güvenlik ilişkilerini gözden geçirmesi gerekir”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye ile Irak arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi’ni Serbestiyet’e değerlendirdi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi kendilerinin by-pass edileceğine inanıyor”, “Böyle bir yol yapacaksanız, o yolun ticari varlığından daha önemli olan o yolun sürdürülebilir güvenliğinin sağlanmasıdır”, “Bu yolun salahiyeti için Türkiye’nin dış politikada da iç politikayı hedefleyen adımlardan uzaklaşması gerekiyor.”

ODTÜ ve Boğaziçi, ABD üniversitelerindeki Filistin gösterilerinde yaşanan polis şiddetini kınadı, kampüslerde ifade özgürlüğü istedi: “Biraz da rektörü olduğu üniversite için endişelenir umarım…”

ODTÜ resmi hesabı ve Boğaziçi rektörü Naci İnci, ABD’deki üniversitelerde kampüslere polisin girmesi ve öğrencilere uyguladığı şiddeti kınayan mesajlar yayınladı. Ancak son yıllarda ODTÜ ve Boğaziçi’nde yaşananlar, paylaşılan mesajlarla pek uyumlu görünmüyor. Videolar ve fotoğraflar farklı bir hikaye anlatıyor.

İnci Pastanesi’nin, İspanya’da hayatını kaybeden 84 yaşındaki varisi, Türkiye’ye getirildi

İnci Pastanesi'nin kurucusu Luka Zgoridis'in kızı ve varisi Elsa Zgoridis İspanya’da hayatını kaybetti. 84 yaşında hayatını kaybeden Elsa Zgoridis, vasiyeti üzerine İspanya’dan İstanbul’a getirilerek Şişli...

RÖPORTAJ | AP Türkiye Raportörü Amor: “AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la. Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak”

31 Mart yerel seçim sonuçları için “Ölüm döşeğindeki katılım süreci nefes almaya başladı” diyen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak. Bizim sorunumuz Türkiye’yle değil Erdoğan’la” dedi. Amor, Soylu ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı: “Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz.”

“Özgür Özel Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir”

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: “Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa 4 yıl böyle gitmez. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek.”, “Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti, işbirliği görevi verdi”, “50 artı 1 sistemi, ittifaklar gözden geçirilebilir. Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli”, “Gezi davasında istenirse hukuk içinde yol bulunabilir.”

Ne Dedi, Niye Dedi? | Etyen Mahçupyan: Erdoğan, CHP’yi anayasa tartışmasına çekmeye çalıştı. Bahçeli, ‘ben bunun dışındayım, kendi yolumda yürüyorum’ dedi

Etyen Mahçupyan: “Bence bu Erdoğan’a bir mesaj değil. Çünkü bu tür mesajlar öyle ulu orta söylenemez. Örneğin kayyum meselesinde Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra Adalet Bakanı çıkıp “Gerekirse kayyum atayabiliriz” demek durumunda kalıyor. Çünkü bir yörünge saptanacak. Erdoğan AK Parti’yi yok etti. Devlet Bahçeli’ye bağımlılığı da giderek artıyor. Anayasa tartışmalarında CHP’yi de işin içine çekmeye çalışan bir Erdoğan var. Ama Bahçeli örneğin Meclis’teki resepsiyona katılmıyor ve ‘Ben bunun dışındayım, kendi yolumda yürüyorum’ diyor. Bahçeli diyor ki, “Eğer size hain dememi istemiyorsanız benim bu yolumdan sizin de gelmeniz lazım.”

Reuters’e konuşan Türk yetkili: Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ABD ziyareti ertelendi

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Washington'da ABD Başkanı Joe Biden'la yapması beklenen görüşmenin ertelendiği yazdı. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de haberi doğruladı: “Erdoğan'ın programındaki değişiklikler nedeniyle görüşme ileri bir tarihe ertelendi.”

Özel, doğrusunu yapıyor: Türkiye’nin önceliği, normalleşme ve merkez siyasetin yeniden inşasıdır

Ak Parti, daha da doğrusu Erdoğan ve CHP Türkiye’nin ana akımlarıdır. Bunlardan birisinin “tasfiye edilmesi gereken düşman” olarak tanımlandığı bir merkez siyaset söz konusu olamaz. İktidarın en yakın adayı olarak CHP’nin, Erdoğan’ı siyasal rakip yanında, merkezin inşasında partneri olarak da görmekten kaçınmayan bir esneklik taşıması gerekir. CHP ılımlı politikalarla Erdoğan’a ek bir meşruiyet sağlamaz ama ondan soğuyanlarla bağ kurma şansı kazanır. Anayasa diyalogu neden otoriterliğin tuzağına düşmek olsun? Herkesin önüne gelen metni anlayacak temyiz kudreti var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hamaslı kardeşlerimizi Filistin’in Kuva-yı Milliyesi olarak görmeye devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı'nda konuştu. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle: "Modern dönem firavunlarını görmek isteyen hiç uzağa gitmesin"  "Son...

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat taslağını yayınladı: “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”

Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB), tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" başlıklı yeni müfredat taslağı, https://gorusoneri.meb.gov.tr adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni...

Diyarbakır Büyükşehir’den “Dosso Dossi festivali iptali” iddiasına yalanlama: “‘Siz yapabilirsiniz ama biz maddi destek olamayız’ dedik”

Dosso Dossi Holding sahibi Hikmet Eraslan, “Diyarbakır’da yapmayı planladığımız müzik festivali Belediye’nin uygun bulmaması nedeniyle iptal edilmiştir” demişti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş Başkanı Doğan Hatun’dan iddiayla ilgili açıklama geldi: “2023 öncesi protokol yapılmış. Talep ettikleri ciddi bir bütçeydi. Kendiniz yapabilirsiniz ama biz bileşeni değiliz dedik. 'Bu konsere karşıyız' diye bir söylemimiz yoktur.”

Fahrünnisa Zeid’in Teşvikiye tablosu, Londra’daki açık artırmada sahibini buldu: Araba fiyatına

Dünyaca ünlü müzayedeci ve emlak şirketi Sotheby’s’in görücüye çıkardığı Ortadoğu’dan sanat eserleri ve İslami zanaatleri arasında, Fahrünnisa Zeid’in Teşvikiye caddesini kendi dairesinden izleten isimsiz eseri, 120 bin 680 Sterline alıcı buldu. Az bilinen bu tabloyu Serbestiyet’e anlatan, sanat tarihçisi Dr. Adila Laïdi-Hanieh, bu resme hocası Zeid’in sanatçı olarak dünya sahnesine ilk adım attığı 1945 yılını içinde taşıyan bir zaman kapsülü olarak bakıyor. Peki aynı manzara zaman içinde bakanlara nasıl poz verdi?

Tarsuslu Ermeni kadın…

Hamburg’da karşıma çıkan Tarsuslu Ermeni hemşerimle konuşurken, annesinin de Hamburg’da kendisiyle birlikte yaşadığını anlattı. Tesadüf ya benim annem de Hamburg’daydı. İki Tarsuslu anneyi buluşturalım dedik. Ben anneme söyledim. Annem “Tamam olur tabii” dedi. Kadını merak etmişti. Ermeni anne ise böyle bir buluşma yapmak istemiyordu. Görüşmeyi kabul etmedi. Kimbilir neler yaşamış ne acılara tanıklık etmişti?

PORTRE | Ömer Miraç Yaman: Sakallı ve şalvarlı bir “gerici” mi yoksa “İstanbul’un Hızır’ı” mı?

Birgün gazetesinin Yeşilay Bilim Kurulu üyeleri haberinde ondan “gerici dernek ve vakıflarda da görev yaptı. Derslere uzun sakalı ve şalvarı ile girdiği ifade ediliyor" diye bahsedildi. Yeşilay Bilim Kurulu üyesi sosyolog Ömer Miraç Yaman’ı tanıyanlar günlerdir sosyal medyadan habere tepki gösteriyor. Bütün kariyerini gençlik ve bağımlılık üzerine yapmış olan Prof. Dr. Yaman’ın yayınlanmış 115 eseri arasında çok konuşulmuş “Apaçi Gençlik” araştırması da var. Yıllarını sahada bağımlı gençlerle geçirmiş Yaman’ın bir lakabı da var. “İstanbul’un Hızır’ı”

Özgürlük Filosu’nun Gazze’ye yolculuğu ertelendi. Sebep: Bayrak ülkesi olan Gine-Bissau’nın İsrail’nin baskısı sonucunda gemide denetim yapmak istemesi

Yarın yola çıkacak olan özgürlük filosu ileri bir tarihe ertelendi. Sebebi ise bayrak ülkesi olan Gine-Bissau’nun İsrail'in baskısı sonucunda gemide denetim yapmak isteme talebi. Bununla beraber İtalya ise verdiği onaydan vazgeçerek geminin İtalya’ya gitmesi üzerine limandan ayrılması için gerekli izinleri alması gerektiğini bunun ise biraz zaman alacağını belirtti.

Irkçılığın en kaba biçimi

Karabük’te olanlar cinsellik üzerinden ifade bulan bir ırkçılıktır. Konuyla ilgili paylaşımlar sadece siyah kadın öğrencilerin hastalık yaydığını anlatmıyor, siyah erkeklerin de yerli kadınlara hastalık bulaştırdığını söylüyor. İşte bu en katlanılmaz olan! Karabük’te tanık olduğumuz ırkçılık, ırkçılığın en kaba biçimidir.

Eşi hakkında yolsuzluk soruşturması açılan İspanya Başbakanı, “tüm kamu görevlerini dondurduğunu” açıkladı: İstifanın eşiğinde

Pedro Sánchez, mahkemenin eşi Begoña Gómez'le ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlatmasının ardından kamu görevlerini durdurduğunu açıkladı. Gómez, başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamakla suçlanıyor. Bundan dolayı Gómez’in devlet finansmanı alan veya kamu ihaleleri kazanan çeşitli özel şirketlerle olan bağlantıları inceleme altında. Başbakan istifa edebilir: “29 Nisan Pazartesi günü medyanın huzuruna çıkıp kararımı size bildireceğim."

İran, Ortadoğu’da tersten oyun kurucu oluyor

İran Körfez ülkeleri ile ilişkilerini düzeltiyor. 1980’li yıllardaki “rejim ihracına” çalışmanın ve gene 1980’lerde Irak’la harbin yanlışlığından dersler çıkarmışlar. Çin, İran ve Rusya, Mart ayı başında Umman Körfezi'nde son beş yılda türünün dördüncüsü olan küçük bir ortak deniz tatbikatı başlattı. Kısacası İran’ın bölgede profili yükseldi. İran stratejiktir: adım adım hareket eder. Batılılar gibi aceleci değil. Başını doğrudan belaya sokmadan “vekilleri” yoluyla kaos yaratıyor. ABD, Batı Şeria’daki bir İsrail taburuna yaptırım koyuyor. Onlara ABD menşeli silah verilmeyecekmiş. Sanki sadece o tabur uluslararası kuralları ihlal ediyor. ABD’nin bu açıklaması Adalet Divanı tarafından herhalde bir ölçüde dikkate alınır.

Bloomberg: Erdoğan ile Biden 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’da görüşecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'ye ABD Başkanı Biden'la New York'a giderken uçakta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk basını tarafından duyurulan Beyaz Saray ziyareti soruldu. Kirby: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok" Gazeteci Cansu Çamlıbel: "Ankara'dan üst düzey bir yetkili ile konuştum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti gerçekleşecek!" Bloomberg: "İki lider 9 Mayıs'ta görüşecek."

ALTYAZI | Putin’den, ekonomi politikalarına gelen eleştirilere, Türkiye’yi örnek göstererek cevap

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomi politikalarına gelen eleştirilere Türkiye'yi örnek göstererek yanıt verdi: "Farklı bir yol izlenirse, bazı komşularımızdaki gibi faiz defalarca kez artırılmasına rağmen çift haneli enflasyon hâlâ devam eder. Kimi kastettiğimi anlıyorsunuz, mesela Türkiye'deki dostlarımız..."

“Bizdeki müfredat diğer ülkelerden 2 kat ağır. Müfredatın yüzde 35’i seyreltilecek”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredatı anlattı: “Japonya ve İngiltere ile de kıyasladık ve bizdeki öğrenme çıktıklarının yüzde 50 fazla olduğunu tespit ettik. Müfredatta yüzde 35'lik bir seyreltme içerisine girdik."

ÇEVİRİ | Yuval Noah Harari: Netanyahu hükümeti İsrail’in varlığını tehlikeye atıyor!

Prof. Yuval Noah Harari Haaretz’e yazdı: Altı ay süren savaşın ardından rehinelerin çoğu hala tutsak ve Hamas hala ayakta. Fakat Gazze Şeridi harap olmuş durumda, binlerce insan öldürüldü ve nüfusunun çoğu açlıktan ölmek üzere olan mülteciler haline geldi. Gazze ile birlikte İsrail'in uluslararası itibarı da yerle bir oldu. Artık eski dostlarımızın birçoğu tarafından bile nefret edilir ve dışlanır bir hale geldik. Filistinlilere karşı davranışlarımızı değiştirmezsek, kibrimiz ve intikam hırsımız bizi tarihi bir felakete sürükleyecek. Filistinlilere yönelik politikamızı değiştirmezsek sonumuz, aciz ve çaresiz bir öfkeyle evi herkesin başına yıkan Samson'unki gibi olacak.

“Polis Akademisi’nde öfkeli gençlere işkence görmeme hakkından söz etmek kolay değildi”

AYM, Zühtü Arslan’ın konuşmaları ve karşıoy yazılarının olduğu “Zühtü Arslan’a Armağan” adlı iki ciltlik kitap yayınlandı. Kitapta, Arslan’la çalışmalara katılmış Türkiye’den ve dünyadan hukukçuların yazıları da var. Filistin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ali Muhanna: “Arslan, hak ve özgürlükleri her türlü müdahale ve ihlale karşı korumuştur.” Endonezya Anayasa Mahkemesi Üyesi Arief Hidayat: “Ağustos 2016’da o dönem Türk Anayasa Mahkemesi’ndeki koşullardan bahsetti. Demokrasinin ve anayasal değerlerin bir koruyucusu olarak karşılaştığı zorlukları tahmin edebiliyordum.” Doç. Veysi Dinler: “Polis Akademisi’nde, milliyetçilik endoktrine edilmiş öfkeli gençlere işkence görmeme hakkından, adil yargılanma hakkından söz etmek hiç de kolay değildi.”