Şimdi de uluslararası öğrenciler hedefte

Türkiye’deki 300.000 uluslararası öğrenciyi ülkeye kazandırmak için dünyanın dört bir yanına gidip ailelerle ve çeşitli devletlerin yetkilileriyle görüşüp onları ikna eden insanların yıllar boyunca verdikleri emeklerin bir anda berhava edilmesi için geçtiğimiz Cuma günü ilk darbe vuruldu. Eğer Türkiye bu kötülüğe de teslim olursa, kaybettiği sadece uluslararası öğrencilerle gelen yıllık 3 milyar dolardan ibaret olmayacak.

Reklam Festivali biterken: Apolitik siyasetin DEM kaygısı

Hem iktidar partilerine hem muhalefet partilerine “Benim kendi siyasetim var” demek, suçlanma aracına dönüşüyor. Üstelik bu taktikler o kadar anlık değişiyor ki Mayıs seçimlerinde de muhalif birlikteliğe destek olmak kabahat sayılıyordu. Billboardlardan, şarkılardan, pankartlardan öteye geçip politik taleplerin tartışıldığı, partilerin hangi esaslı sebeplerle birbirlerinden ayrı oldukları ortaya konulamadığından, siyasi partilerin otoriter iktidarın bahçesinde birbiriyle “aldım-verdim” oyunları oynaması bekleniyor. Oysa tehlike burada başlıyor: Koskoca Türkiye siyaseti, sadece Erdoğan’a mı bırakılmalı?

Sana mübah olan Kürd’e değil mi?

Aday çıkarmayarak 2019 yerel seçimleri ve 2023 genel seçimlerinde ana-muhalefetin cumhuriyetçi geleneği ile beraber hareket eden DEM seçmenini bugün “ihanet” içinde görmek, koca bir bencilliği de gözler önüne seriyor. Bütün bunlara rağmen muhalif kitlelere mübah olan siyaset yapma ve bu doğrultuda stratejiler geliştirme çabaları, Kürtlere neden mübah olmasın? Bir parti’nin kendi adaylarıyla seçimlere girmesi ve parti içindeki elitin bir kısmının reel durumdan ötürü çözüm için Erdoğan’ı işaret etmesi tam da siyasetin ta kendisidir.

Leyla Zana: “Hep istemeyin; bir kere de siz Kürtlere oy verin…”

Leyla Zana, Şırnak'ta konuştu: "İstanbul, Mersin bilmem nerede bize versinler diyorlar. Neden size verelim? Kime ne borcumuz var? Asıl sizlerin Kürtlere borcu var. Bir kere de siz Kürtlere verin. Her sıkışıklıkta size el atan Kürtlere bu sefer siz oy verin.”

Gül, hapisteki Gannuşi için yazdı: “Böylesine ılımlı bir liderin hapse girmesi hoşgörü ideallerini savunan diğer siyasetçiler için de kötü bir işaret”

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen seneden beri hapiste olan Ennahda lideri Tunuslu Raşid Gannuşi’yi Project Syndicate için yazdı: “Tunuslu siyasetçi Raşid Gannuşi, Arap Baharı'ndan sonra arkasındaki halk desteğini kullanıp kendi iktidarını pekiştirmek yerine çoğulculuk ve demokrasi adına uzlaşı arayışına girmişti. Şimdi hapiste. Bu durum Tunus'un 12 yıl önce bölgeye ve dünyaya gönderdiği ilham verici mesajı boşa çıkarıyor. Tunusluların, Gannuşi'nin gerçekleşmesi için çok çaba sarf ettiği demokrasiye geçiş döneminini sağlamlaştırmaya ihtiyacı var, tersine değil. Tunus'un daha fazla katılımcılığa ihtiyacı var, dar görüşlülüğe değil. Müslüman bir toplumda böylesine ılımlı bir liderin hapse girmesi, bir arada yaşama ve hoşgörü ideallerini savunan diğer siyasetçiler için de kötü bir işaret. Bu nedenle şahsi umudum Gannuşi'nin tutukluluğunun yakında sona erdirilmesi yönünde.”

Açığa alınan yarbay arkadaşlarına mektup gönderdikten sonra intihar etti: “12 yıl önce telefonuma yapılan cevapsız çağrı nedeniyle…”

12 yıl önce gelen cevapsız çağrı nedeniyle başlatılan soruşturmada açığa alınan yarbay Gökhan Ünyeli (42) arkadaşlarına mektup gönderdikten sonra intihar etti: “Tam on iki yıl önce kim olduğu belirsiz bir kişi tarafından telefonuma yapılan cevapsız çağrı nedeniyle yaşadıklarım umarım kimsenin başına gelmez. (…) Subaylarda resen ayırma ve kadrosuzluk; astsubaylarda ise yaş haddinden istisnasız olarak kapı önüne konuluyorsunuz ve emekli olabilmek için 10-19 yıl maaşsız ve sağlık güvencesiz beklemeniz gerekiyor. 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişim olmasına rağmen ne emekli olabiliyor ne de zorunlu hizmetten dolayı istifa edebiliyorum.”

ANALİZ | Adalet Divanı, Güney Afrika’nın talebini kabul etti: “İsrail açısından hukuki çember daralıyor”

İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Kürsüsü’nden Deniz Baran yorumluyor: “Bu ilk ek tedbir talep değil. İlkinde UAD bunu kabul etmemişti. İkincisinde ise bu talep mahkeme tarafından "Gazzelilerin kıtlık içerisinde olduğu" gerekçesi ile kabul gördü. İsrail açısından hukuki çember daha da daralıyor."

GÜNÜN ON MANŞETİ

ÇEVİRİLER

SANAL HAFIZA SERGİSİ

SON YAZILAR