Gazze’ye gidecek Özgürlük Filosu gemilerini engelleyen, Okyanus’taki ada ülkesi Palau: BM’de İsrail’e yandaş

Tuzla Tersanesi’nden Gazze’ye yola çıkmaya hazırlanan İHH’nın öncülüğündeki Özgürlük Filosu’nun 4 gemisi gemilerin bayrak ülkelerinin müdahalesiyle yola çıkamadı. Gemilerinden 2’sinin bayrak ülkesi 2 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau son anda gemilerden bayrağını çekti. Diğer 2 geminin bayrak ülkesi olan Okyanusya’daki 18 bin nüfuslu ada ülkesi Palau ise gemileri denetlemek isteyerek yola çıkmalarını engelledi. Palau, 7 Ekim sonrası BM’deki oylamalarda İsrail’e destek veren sınırlı sayıdaki ülkeden biri. Palau’nun bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olan İsrail, küçük ada ülkesine ekonomik ve diplomatik destek veriyor.

‘Filistinlileri idam edelim’ diyen İsrailli Siyonist bakanın trafik kazasında kaburgaları kırıldı

İsrail’de kırmızı ışıkta geçerek kaza yapan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in kaza nedeniyle kaburgalarının kırıldığı ve vücudunda morluklar olduğu açıklandı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’i taşıyan resmi araç, Ramle kentinde 26 Nisan’da kırmızı ışıkta geçerek kaza yapmıştı. Başka bir araçla çarpışarak takla atan araçta bulunan İsrailli bakanın durumuna ilişkin açıklama geldi.

“Vatandaş Türkçe Konuş” dayatmasından Arapça tabela yasağına, ayrımcı zihniyetin izi

Tabelaların yasaklanması ve cezai işlemlerin uygulanması CHP’de yeni ve kökleri olmayan bir durum mu? Partinin öncesine bakarsak değil. Aynı gelenek ellerinde daha fazla yetki olduğu geçmişte “Vatandaş Türkçe Konuş” uygulamasıyla Türkçe konuşmayan vatandaşlara cezalar vermişti. Bu tabela mevzusu bir bakıma bu geleneğin anlayışında bir değişimin olmadığını veya hiç değilse geçmiş ve bugün arasında can sıkıcı bir uyumu yansıtıyor. Böylesi güçlü bir partinin insan haklarına ve onuruna aykırı bir uygulamanın arkasında olması ise Türkiye’nin geleceği açısından üstünde uzun uzun düşünülmesi gereken bir sorunu ifade ediyor.

İYİ Parti’de yeni dönem: Müsavat Dervişoğlu genel başkan

31 Mart yerel seçimlerinde istediği başarıyı yakalayamayan İYİ Parti seçimli olağanüstü kongresini Ankara'da ATO Kongre Salonu'nda yaptı. Kurultayda 4 isim İYİ Parti'de genel başkan olmak için yarıştı. Genel başkanlığa yeniden aday olmayan Meral Akşener partisine veda etti. Kurultayda genel başkanlık seçimini kazanan Müsavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu, Akşener'in de desteklediği isimdi.

Filistinli gencin sağ getirildiği cezaevinden cenazesi çıkarıldı: Ailesi Erdoğan’a mektup yazdı

20 yaşındaki Filistinli Nabeel Hasan, yanındaki iki arkadaşıyla birlikte 29 Mayıs 2023’te para çekmek için gittiği bir döviz bürosunda yaşadığı tartışmanın ardından gözaltına alınıp “yağma” suçlamasıyla tutuklandı. 31 Mayıs’ta Maltepe Cezaevi’ne gönderilen Hasan ve iki arkadaşı burada infaz memurları tarafından işkence ve şiddete maruz kaldı. Nabeel Hasan sadece 5 gün sonra cezaevinde hayatını kaybetti. Mahkeme, Hasan’ın vefatından bir gün sonra üç gencin tahliyesine karar verdi. Karara rağmen diğer iki genç Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilerek Hasan’ın ölümü ile ilgili beyanda bulunmaları engellendi. Filistinli gencin ailesi Erdoğan’a mektup yazarak yardım istedi.

Amerikan üniversiteleri ayakta: 1968 ruhu nasıl Gazze’nin sesi oldu?

Amerika bir haftadır Gazze için ayakta. Columbia’da başlayan Filistin gösterileri, Teksas’tan Ohio’ya, Georgia’dan California’ya bütün Amerikan üniversite kampüslerine yayıldı. Gösterilerin fitilini Columbia’nın ilk Arap rektörü Minuşe Şefik’in 56 yıllık bir geleneği bozarak kampüse polis sokup, 113 öğrenciyi sadece Filistin için çadır kurdukları için toplu bir şekilde gözaltına kurdurması ateşledi. NYU göstericileri engellemek için Batı Şeria duvarını andıran bir duvar inşa etti, Teksas’ta atlı polisler kampüse girdi, Princeton’da lisansüstü öğrenciler okul kampüsünden atıldı, Georgia’da öğrencilerinin tutuklanmasına tepki gösteren hocalar yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Trumpçı-Cumhuriyetçi kanaat önderleri bile polis şiddetini kınamaya başladı. Amerika’da bir şeyler değişiyor. 1968’de olduğu gibi.

Laik siyaset ve laik sosyolojinin bugünlere gelişteki sorumluluğu (8): ‘Türban’ savaşlarının traji-komik veçheleri

Başlangıç yıllarında AK Parti’ye karşı yürütülen muhalefette kullanılan mermilerin çoğu bumerang etkisi görüyor yani dönüp atanı vuruyor, vurulmak isteneni güçlendiriyordu. Bu mermilerden en önemlisi olan ‘türban yasağı’ için zamanında ‘pırlanta’ muamelesi gören öyle argümanlar öne sürülmüştü ki bugünden geriye dönüp bakıldığında gülümsememek elde değil: “Ülkenin huzuru için” Erdoğan, Gül, Arınç’ın eşlerine ricada bulunup başlarını açmalarını isteyen gazeteciler de vardı, onlara hitap edip “talep ettiğiniz hürriyet insan haklarına aykırı, dolayısıyla böyle bir hürriyetiniz yok” diyen Anayasa profesörleri de…

Amerika’da üniversiteli gençler bir puta direniyor

Koca devlet başkanları onursuzca (belki inanmadıkları halde) inkara ve yalana mecbur kaldılar. İnce işleyen kaba bir kuvvetin bu pervasızlığı karşısında ilericilik oyunu oynamalarına göz yumulmuş üniversite gençliğinin vicdanı daha fazla dayanamadı ve patladı. ‘Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar ve cinayet işliyorlar’ dedi gençler. ‘Vay anasını’ dediler. Bir tarafta kendini copla benimsetmek isteyen bir sahte put. Diğer tarafta hakka şahitlik etmek isteyen üniversiteli gençler.

Bizim küçük edebiyatımız

Modernleşme tarihi açısından - hemen hemen aynı yıllarda koşmaya başladığımız - Japonya’da ilk Don Kişot çevirileri 1890’larda ortaya çıkıyor. Rusça’ya Don Kişot ilk olarak 1838’de ‘tam haliyle’ çevrilmiş. Türkçe’ye, tam olarak çevrilen ilk Don Kişot nüshası ise 1996 yılında elimizdeydi. Rivayete göre Yaşar Kemal’e, 1957’de hayata gözlerini yuman Arif Dino üç adet Don Kişot hediye etmiş. Üç kere okusun diye! Arif Dino’nun hediye ettiği çeviri hangisiydi acaba? Reşat Nuri’nin eksik, kısaltılmış çevirisi mi?

Tuzla’dan Gazze yolculuğuna çıkmaya hazırlanan Özgürlük Filosu’na Gine-Bissau engeli: “İsrail baskısıyla kendisini suçlu kılmıştır”

Tuzla Tersanesi’nden yola çıkmaya hazırlanan Özgürlük Filosu’nun 4 gemisinden ikisinin bayrak ülkesi olan Gine-Bissau son dakika kararıyla gemilerden bayrağını çekti. Özgürlük Filosu: “Ne yazık ki, Gine-Bissau, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri kasıtlı olarak açlıkla, yasadışı ablukayla ve soykırımla suçladığı İsrail'in suçlarına yardımcı olmak için kendisini suçlu kılmıştır. İsrail, Gazze halkına ulaşma kararlılığımızı kıramaz. Yelken açacağız.”

Fenerbahçe’nin yeni Yüksek Divan Kurulu Başkanı Şekip Mosturoğlu oldu

Fenerbahçe’de Seçimli Yüksek Divan Kurulu toplantısı gerçekleşti. Faruk Ilgaz Tesisleri’nde gerçekleştirilen seçimli toplantıya, kulüp başkanı Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri, eski başkanlardan Aziz Yıldırım, yüksek...

Erdoğan’ın Washington gezisi ertelendi, İsrail’e karşı da çok sert: Ticaretten başlayarak ilişkileri kesiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muammaya dönüşen 9 Mayıstaki Washington ziyareti ertelendi. Erdoğan dün İsrail'e karşı en sert konuşmalarından birini yaptı: “İsrail'le artık ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere kestik kesiyoruz.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son bir haftada tam bir muammaya dönüşen resmi Amerika ziyareti dün itibarıyla resmen ertelendi. ABD Başkanı Joe Biden’ın resmi bir ziyaret için yaptığı davetle başlayan süreç, dün ‘İki liderin programlarındaki uyumsuzluk nedeniyle’ belirsiz bir ileri tarihe ertelendi. Oysa daha önce gezinin 9 Mayıs’ta yapılacağı, Erdoğan ile Biden’in Beyaz Saray’da görüşecekleri açıklanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan trollük: Photoshoplu foto, Türkçe tweet

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın photoshoplu fotosuna Türkçe yazdı: “Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurmayı hayal ediyor. Atatürk’ün mirasını utandırıyorsunuz.” Dışişleri: “ İsrail hükümetinin tüm üyeleri adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

Adana Demirspor’dan 1 Mayıs koreografisi: “Her sokakta izin, bu memleket bizim”

Adana Demirspor taraftarları, Trendyol Süper Lig'de dün akşam oynanan (26 Nisan) Galatasaray maçı öncesinde 1 Mayıs'a özel bir koreografi yaptı. Koreografide "Her sokakta izin, bu...

İspanyol savcılar, Başbakan Sánchez’in eşi hakkındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti: Delil yok

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begoña Gómez hakkında başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamaktan ön soruşturma açılmıştı. Başbakan Sanchez, tüm kaamu görevlerini dondurduğunu açıklayarak pazartesi günü istifa edip etmeyeceğini açıklayacağını ilan etmişti. Sanchez’in rahatlatan hamle savcılıktan geldi. Savcılar iddiaların kanıtı olmadığını söyleyerek suçlamanın düşürülmesini istedi.

Venedik’e giriş ücreti: İlk günde 15 bin kişi 5’er euro ‘ayakbastı’ ödedi

İtalya’nın Venedik kenti, aşırı turizmle mücadele amacıyla günübirlik girişleri ücrete bağladı. Dünyada bir ilk olan uygulama dün başladı.

ABD üniversitelerindeki Gazze protestolarında bugün: Protesto yapılan okulların sayısı 20’yi buldu, yüzlerce gözaltı var

Columbia Üniversitesi’nde başlayan Gazze’ye destek protestoları büyümeye devam ediyor. Polisin orantısız şiddeti ve güç gösterisiyle karşılaşan öğrencilere, farklı okullardan destek ve dayanışma mesajları geliyor. Aralarında NYU, Yale, Harvard gibi okulların olduğu üniversitelere, Emerson, Brown, Northeastern da katıldı.

“Kalkınma Yolu Projesi’nin sağlıklı işlemesi için Türkiye’nin güney komşuları ile güvenlik ilişkilerini gözden geçirmesi gerekir”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye ile Irak arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi’ni Serbestiyet’e değerlendirdi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi kendilerinin by-pass edileceğine inanıyor”, “Böyle bir yol yapacaksanız, o yolun ticari varlığından daha önemli olan o yolun sürdürülebilir güvenliğinin sağlanmasıdır”, “Bu yolun salahiyeti için Türkiye’nin dış politikada da iç politikayı hedefleyen adımlardan uzaklaşması gerekiyor.”

ODTÜ ve Boğaziçi, ABD üniversitelerindeki Filistin gösterilerinde yaşanan polis şiddetini kınadı, kampüslerde ifade özgürlüğü istedi: “Biraz da rektörü olduğu üniversite için endişelenir umarım…”

ODTÜ resmi hesabı ve Boğaziçi rektörü Naci İnci, ABD’deki üniversitelerde kampüslere polisin girmesi ve öğrencilere uyguladığı şiddeti kınayan mesajlar yayınladı. Ancak son yıllarda ODTÜ ve Boğaziçi’nde yaşananlar, paylaşılan mesajlarla pek uyumlu görünmüyor. Videolar ve fotoğraflar farklı bir hikaye anlatıyor.

İnci Pastanesi’nin, İspanya’da hayatını kaybeden 84 yaşındaki varisi, Türkiye’ye getirildi

İnci Pastanesi'nin kurucusu Luka Zgoridis'in kızı ve varisi Elsa Zgoridis İspanya’da hayatını kaybetti. 84 yaşında hayatını kaybeden Elsa Zgoridis, vasiyeti üzerine İspanya’dan İstanbul’a getirilerek Şişli...

RÖPORTAJ | AP Türkiye Raportörü Amor: “AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la. Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak”

31 Mart yerel seçim sonuçları için “Ölüm döşeğindeki katılım süreci nefes almaya başladı” diyen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak. Bizim sorunumuz Türkiye’yle değil Erdoğan’la” dedi. Amor, Soylu ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı: “Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz.”

“Özgür Özel Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir”

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: “Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa 4 yıl böyle gitmez. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek.”, “Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti, işbirliği görevi verdi”, “50 artı 1 sistemi, ittifaklar gözden geçirilebilir. Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli”, “Gezi davasında istenirse hukuk içinde yol bulunabilir.”

Ne Dedi, Niye Dedi? | Etyen Mahçupyan: Erdoğan, CHP’yi anayasa tartışmasına çekmeye çalıştı. Bahçeli, ‘ben bunun dışındayım, kendi yolumda yürüyorum’ dedi

Etyen Mahçupyan: “Bence bu Erdoğan’a bir mesaj değil. Çünkü bu tür mesajlar öyle ulu orta söylenemez. Örneğin kayyum meselesinde Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra Adalet Bakanı çıkıp “Gerekirse kayyum atayabiliriz” demek durumunda kalıyor. Çünkü bir yörünge saptanacak. Erdoğan AK Parti’yi yok etti. Devlet Bahçeli’ye bağımlılığı da giderek artıyor. Anayasa tartışmalarında CHP’yi de işin içine çekmeye çalışan bir Erdoğan var. Ama Bahçeli örneğin Meclis’teki resepsiyona katılmıyor ve ‘Ben bunun dışındayım, kendi yolumda yürüyorum’ diyor. Bahçeli diyor ki, “Eğer size hain dememi istemiyorsanız benim bu yolumdan sizin de gelmeniz lazım.”

Reuters’e konuşan Türk yetkili: Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ABD ziyareti ertelendi

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Washington'da ABD Başkanı Joe Biden'la yapması beklenen görüşmenin ertelendiği yazdı. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de haberi doğruladı: “Erdoğan'ın programındaki değişiklikler nedeniyle görüşme ileri bir tarihe ertelendi.”

Özel, doğrusunu yapıyor: Türkiye’nin önceliği, normalleşme ve merkez siyasetin yeniden inşasıdır

Ak Parti, daha da doğrusu Erdoğan ve CHP Türkiye’nin ana akımlarıdır. Bunlardan birisinin “tasfiye edilmesi gereken düşman” olarak tanımlandığı bir merkez siyaset söz konusu olamaz. İktidarın en yakın adayı olarak CHP’nin, Erdoğan’ı siyasal rakip yanında, merkezin inşasında partneri olarak da görmekten kaçınmayan bir esneklik taşıması gerekir. CHP ılımlı politikalarla Erdoğan’a ek bir meşruiyet sağlamaz ama ondan soğuyanlarla bağ kurma şansı kazanır. Anayasa diyalogu neden otoriterliğin tuzağına düşmek olsun? Herkesin önüne gelen metni anlayacak temyiz kudreti var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hamaslı kardeşlerimizi Filistin’in Kuva-yı Milliyesi olarak görmeye devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı'nda konuştu. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle: "Modern dönem firavunlarını görmek isteyen hiç uzağa gitmesin"  "Son...

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat taslağını yayınladı: “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”

Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB), tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" başlıklı yeni müfredat taslağı, https://gorusoneri.meb.gov.tr adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni...

Diyarbakır Büyükşehir’den “Dosso Dossi festivali iptali” iddiasına yalanlama: “‘Siz yapabilirsiniz ama biz maddi destek olamayız’ dedik”

Dosso Dossi Holding sahibi Hikmet Eraslan, “Diyarbakır’da yapmayı planladığımız müzik festivali Belediye’nin uygun bulmaması nedeniyle iptal edilmiştir” demişti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş Başkanı Doğan Hatun’dan iddiayla ilgili açıklama geldi: “2023 öncesi protokol yapılmış. Talep ettikleri ciddi bir bütçeydi. Kendiniz yapabilirsiniz ama biz bileşeni değiliz dedik. 'Bu konsere karşıyız' diye bir söylemimiz yoktur.”

Fahrünnisa Zeid’in Teşvikiye tablosu, Londra’daki açık artırmada sahibini buldu: Araba fiyatına

Dünyaca ünlü müzayedeci ve emlak şirketi Sotheby’s’in görücüye çıkardığı Ortadoğu’dan sanat eserleri ve İslami zanaatleri arasında, Fahrünnisa Zeid’in Teşvikiye caddesini kendi dairesinden izleten isimsiz eseri, 120 bin 680 Sterline alıcı buldu. Az bilinen bu tabloyu Serbestiyet’e anlatan, sanat tarihçisi Dr. Adila Laïdi-Hanieh, bu resme hocası Zeid’in sanatçı olarak dünya sahnesine ilk adım attığı 1945 yılını içinde taşıyan bir zaman kapsülü olarak bakıyor. Peki aynı manzara zaman içinde bakanlara nasıl poz verdi?

Tarsuslu Ermeni kadın…

Hamburg’da karşıma çıkan Tarsuslu Ermeni hemşerimle konuşurken, annesinin de Hamburg’da kendisiyle birlikte yaşadığını anlattı. Tesadüf ya benim annem de Hamburg’daydı. İki Tarsuslu anneyi buluşturalım dedik. Ben anneme söyledim. Annem “Tamam olur tabii” dedi. Kadını merak etmişti. Ermeni anne ise böyle bir buluşma yapmak istemiyordu. Görüşmeyi kabul etmedi. Kimbilir neler yaşamış ne acılara tanıklık etmişti?