Özgür Özel, memurlar ve emekliler

Özel, Erdoğan’ın karşısına, dersine ondan daha iyi çalışmış, daha akılcı, daha yenilikçi bir görüntüyle oturursa, görüşme sonrasında daha da büyük bir rüzgar yakalayabilir mi? Öte yandan, 1 Mayıs’taki tablo nedeniyle, bu görüşmenin doğru olmadığını, iptal edilmesinin gerektiğini savunan muhalifler var. Bu da başka bir tartışma. Görüşme gerçekleşir veya gerçekleşmez… Özgür Özel’in “el uzatan“ yaklaşımı, diyaloğa açıklığı, “egolu davranmıyor” oluşu… Bunların hepsi güzel olsa da medyaya başlarda yansıyan muhtemel görüşme maddelerine bakınca, bir tereddüte de düşmek mümkün

Kutsalın yeniden kurulumu

Çeşitli sivil dinler ile eskinin resmi ve semavi dinleri arasındaki ritüel benzerlikleri bir tesadüf değildir. Milliyetçi tapınmalar iki formun kesişim kümesidir. Ka’be’ni Anıtkabir/Çankaya yapınca kutsalsız olmuyorsun. Aynı şekilde doğruya dair ilhamini Mekkeli peygamber Muhammed yerine Nemçeli filozof İmmanuel’den alınca başını kutsaldan kurtarmış olmuyorsun. Siyasetsizlik ile Kutsalsizlik aynı şeydir. Kutsalı öldüren siyaseti öldürür. Siyasetin ölümü insaniyetin ölümüdür. Tek veya çok olsun, put olarak tanrıların canı cehenneme. Ama kutsalın ölümünün kendisi insanın ölümüdür.

1 Mayıs’ı özgürlük ve birlik bayramına çevirelim

1 Mayıs 1977 katliamı, bizim kuşağın hafızasında yer etmiştir. 34 insanımızı yitirdiğimiz o acı olayların failleri hiçbir zaman yargı önüne çıkarılamadı. O mitingi düzenleyen ve katılanların önemli bir çoğunluğu, olayın, uluslararası çapta bir devlet komplosu olduğunu düşünüyor. Veya öyle düşünmeyi tercih ediyor diyelim. Sol hareketlerin 1 Mayıs 1977 katliamındaki sorumluluğu maalesef yeterince sorgulanamadı. En azından sol kendi içinde bu konuyu enine boyuna cesur bir değerlendirmeden geçirmedi. Bu yük, omuzlarımızda.

Türkiye, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil oluyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıkladı: “Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik”

Saraçhane tartışması: “Vazgeçilecek yürüyüş için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş”

DİSK, KESK ve CHP’nin Saraçhane’den Taksim’e yürümek için çağrı yapması ve polis ablukası sonra yürümekten vazgeçmesi muhalif çevrelerde tartışılıyor. Canan Kaftancıoğlu: “Sendikalar ve partiler tarafından ‘vazgeçilecek yürüyüş’ için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş daha şık ve bana göre daha doğru olurmuş.” DEM Parti eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “İşçi sınıfı buradan ayrılmadan biz de buradan ayrılmayacağız." TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: “1 Mayıslar onu hak edenlerindir. Onu bir oyuna çevirenlerin değil."

Saraçhane’den Taksim’e yürüyüşü polis engelledi: DİSK ve KESK karardan vazgeçti, meydan boşaldı

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. Taksim'e yürümek için Saraçhane'ye çağrı yapan CHP lideri Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Saraçhane'ye gelip bir süre kaldıktan sonra meydandan ayrıldı. DİSK ve KESK Taksim'e yürümekten vazgeçti.

ÇEVİRİ | Trajedi, şans ve kalem: Paul Auster

New York Times: "Auster’ın hayatında da onu etkileyen tuhaflıklar ve trajediler yaşanmıştı. Çocukken büyükbabası büyükannesi tarafından vurularak öldürüldü ve büyükannesi cinnet geçirdiği için beraat etti. 14 yaşındayken bir yaz kampında yürüyüş yaparken, birkaç santim ötedeki bir çocuğa yıldırım çarpıp anında ölmesine tanık oldu. Bu olay bütün hayatını etkiledi. Romanlarında şans teması hep var oldu. Babasıyla ilişkisini 'bir duvarın iki yanında birbirlerinden kopuk, hareketsiz duran iki kişi' olarak tarif etmişti. Nisan 2022'de ise Davis'in oğlu Daniel aşırı dozda uyuşturucudan öldü. Çocukluktan itibaren yanında hep kalem taşıdı: 'Eğer cebinizde bir kalem taşıyorsanız, günün birinde onu kullanmaya başlamak için can atma ihtimaliniz yüksektir.'"

GÜNÜN ON MANŞETİ

ÇEVİRİLER

SANAL HAFIZA SERGİSİ

SON YAZILAR