Özel’in performansına dair…

Esasen Özel, Kılıçdaroğlu’nun açtığı yoldan ilerliyor. Bu yol, CHP’yi dar bir kimlik partisi olmaktan çıkarmak, bir kitle partisi haline getirmek, kültür savaşları dışında siyaset yapmak, demokrasi ve haklar etrafında kucaklayıcı, birleştirici olmak şeklinde tanımlanabilir. Bu, doğru ve olması gereken siyasettir.

“1999’da Norveçli bakan bana “AB Türkiye’yi resmen aday yapacak” dedi, ‘kaynak kim’ dedim; Şimon Peres’miş”

Türkiye Büyükelçisi olarak görev yaptığım AGİT, 1999 yılında yüzyılın son zirvesini İstanbul’da yaptı. Zirveden önce AGİT Dönem Başkanı Norveç Dışişleri Bakanı son bir danışma için İstanbul’a geldi ve zamanın Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüştü. Zirveden sonra 11 Aralık’ta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’yi muhtemelen resmen aday ilan edecekler deyince, “kimden bu bilgi” diye sordum. Şimon Peres ve Hollanda Dışişleri Bakanı dedi. O zamanlar İsrail bizim AB’ye girmemiz için ciddi faaliyet gösteriyordu.

Kutsalın yeniden kurulumu

Çeşitli sivil dinler ile eskinin resmi ve semavi dinleri arasındaki ritüel benzerlikleri bir tesadüf değildir. Milliyetçi tapınmalar iki formun kesişim kümesidir. Ka’be’ni Anıtkabir/Çankaya yapınca kutsalsız olmuyorsun. Aynı şekilde doğruya dair ilhamini Mekkeli peygamber Muhammed yerine Nemçeli filozof İmmanuel’den alınca başını kutsaldan kurtarmış olmuyorsun. Siyasetsizlik ile Kutsalsizlik aynı şeydir. Kutsalı öldüren siyaseti öldürür. Siyasetin ölümü insaniyetin ölümüdür. Tek veya çok olsun, put olarak tanrıların canı cehenneme. Ama kutsalın ölümünün kendisi insanın ölümüdür.

Bloomberg: “Türkiye, İsrail’le ihracat ve ithalatı tamamen durdurdu”

Bloomberg: "Türkiye’den İsrail’le ticarette yeni hamle: Bugün itibarıyla ihracat ve ithalat tamamen durduruldu. Ankara, kararı resmi olarak duyurmadı." İsrail Dışişleri Bakanı'ndan karara tepki geldi: “Erdoğan, İsrail'in ithalat ve ihracat limanlarını bloke ederek anlaşmaları ihlal ediyor."

ANALİZ | AK Parti 31 Mart’ın faturasını İsrail’e mi kesti?

31 Mart yerel seçimleri öncesinde Gazze’de yaşanan soykırımla ilgili harekete geçmemekle eleştirilen AK Parti, seçimde aldığı kötü sonuçların ardından İsrail’e yönelik bir dizi adım attı. Nisan ayında İsrail’e 54 parça ürünün satışı yasaklandı, Erdoğan Hamas liderini İstanbul’da ağırlayıp poz verdi, Hakan Fidan Doha’ya giderek Hamas ile müzakereler gerçekleştirdi ve Türkiye’nin UAD’de İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olacağını açıkladı. Son olarak bugün Türkiye, İsrail ile tüm ticareti durdurma kararı aldı.

CANLI AKIŞ | Erdoğan – Özel görüşmesi 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından liderler açıklama yapmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde görüştü. CHP liderini AK Parti Genel Merkezi önünde AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş karşıladı. Görüşmede Özel'e emekli büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik etti. İki ismin görüşmesi 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından iki lider de açıklama yapmadı.

ANALİZ | Türkiye Güney Afrika-İsrail soykırım davasına katılıyor: Üçüncü ülke ve ilk İslam ülkesi olacak. Peki davaya nasıl katılacak?

Türkiye, Güney Afrika’nın İsrail’e Uluslarası Adalet Divanı nezdinde açtığı davaya katılma kararını uygularsa bunu yapan üçüncü, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletler arasında ise ilk devlet olacak. Davaya katılım iki ayrı şekilde mümkün olabilir ve bugüne kadar davaya katılım talebinde bulunmuş olan Nikaragua ve Kolombiya ayrı yolları tercih ettiler. Türkiye’nin iki yolun avantaj ve dezavantajlarını iyi değerlendirmesi bu noktada çok önemli.

GÜNÜN ON MANŞETİ

ÇEVİRİLER

SANAL HAFIZA SERGİSİ

SON YAZILAR