Özel, doğrusunu yapıyor: Türkiye’nin önceliği, normalleşme ve merkez siyasetin yeniden inşasıdır

Ak Parti, daha da doğrusu Erdoğan ve CHP Türkiye’nin ana akımlarıdır. Bunlardan birisinin “tasfiye edilmesi gereken düşman” olarak tanımlandığı bir merkez siyaset söz konusu olamaz. İktidarın en yakın adayı olarak CHP’nin, Erdoğan’ı siyasal rakip yanında, merkezin inşasında partneri olarak da görmekten kaçınmayan bir esneklik taşıması gerekir. CHP ılımlı politikalarla Erdoğan’a ek bir meşruiyet sağlamaz ama ondan soğuyanlarla bağ kurma şansı kazanır. Anayasa diyalogu neden otoriterliğin tuzağına düşmek olsun? Herkesin önüne gelen metni anlayacak temyiz kudreti var.

Tarsuslu Ermeni kadın…

Hamburg’da karşıma çıkan Tarsuslu Ermeni hemşerimle konuşurken, annesinin de Hamburg’da kendisiyle birlikte yaşadığını anlattı. Tesadüf ya benim annem de Hamburg’daydı. İki Tarsuslu anneyi buluşturalım dedik. Ben anneme söyledim. Annem “Tamam olur tabii” dedi. Kadını merak etmişti. Ermeni anne ise böyle bir buluşma yapmak istemiyordu. Görüşmeyi kabul etmedi. Kimbilir neler yaşamış ne acılara tanıklık etmişti?

Irkçılığın en kaba biçimi

Karabük’te olanlar cinsellik üzerinden ifade bulan bir ırkçılıktır. Konuyla ilgili paylaşımlar sadece siyah kadın öğrencilerin hastalık yaydığını anlatmıyor, siyah erkeklerin de yerli kadınlara hastalık bulaştırdığını söylüyor. İşte bu en katlanılmaz olan! Karabük’te tanık olduğumuz ırkçılık, ırkçılığın en kaba biçimidir.

“Kalkınma Yolu Projesi’nin sağlıklı işlemesi için Türkiye’nin güney komşuları ile güvenlik ilişkilerini gözden geçirmesi gerekir”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye ile Irak arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi’ni Serbestiyet’e değerlendirdi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi kendilerinin by-pass edileceğine inanıyor”, “Böyle bir yol yapacaksanız, o yolun ticari varlığından daha önemli olan o yolun sürdürülebilir güvenliğinin sağlanmasıdır”, “Bu yolun salahiyeti için Türkiye’nin dış politikada da iç politikayı hedefleyen adımlardan uzaklaşması gerekiyor.”

ODTÜ ve Boğaziçi, ABD üniversitelerindeki Filistin gösterilerinde yaşanan polis şiddetini kınadı, kampüslerde ifade özgürlüğü istedi: “Biraz da rektörü olduğu üniversite için endişelenir umarım…”

ODTÜ resmi hesabı ve Boğaziçi rektörü Naci İnci, ABD’deki üniversitelerde kampüslere polisin girmesi ve öğrencilere uyguladığı şiddeti kınayan mesajlar yayınladı. Ancak son yıllarda ODTÜ ve Boğaziçi’nde yaşananlar, paylaşılan mesajlarla pek uyumlu görünmüyor. Videolar ve fotoğraflar farklı bir hikaye anlatıyor.

RÖPORTAJ | AP Türkiye Raportörü Amor: “AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la. Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak”

31 Mart yerel seçim sonuçları için “Ölüm döşeğindeki katılım süreci nefes almaya başladı” diyen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak. Bizim sorunumuz Türkiye’yle değil Erdoğan’la” dedi. Amor, Soylu ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı: “Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz.”

“Özgür Özel Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir”

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: “Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa 4 yıl böyle gitmez. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek.”, “Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti, işbirliği görevi verdi”, “50 artı 1 sistemi, ittifaklar gözden geçirilebilir. Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli”, “Gezi davasında istenirse hukuk içinde yol bulunabilir.”

GÜNÜN ON MANŞETİ

ÇEVİRİLER

SANAL HAFIZA SERGİSİ

SON YAZILAR