DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “Muhalif medyanın durduğu yer bu olmamalıydı. İktidar medyasını anlatmaya gerek yok; onlar zaten sanki dünyada ilk defa böyle bir süreç tartışılıyormuş gibi savaş seviciliği yapıyorlar”, “3 gün içeride kalsa itirafçı olacak, salya sümük ağlayacak, 'Beni kurtarın' diyecek olanlar; 33 yıl yatan insanlar neden bırakılıyor diyor”, “Kurucu unsur, bütün halklar ve inançlardı. Ne olduysa 100 yıl önceki kurucu anlayış yerine tekçi bir anlayış benimsendi ve sorunlar ortaya çıktı. Şimdi bu kurucu hafızayı hatırlamak gerekiyor.”
DEM Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ziyaret ettiği Selahattin Demirtaş’ın mesajlarını paylaştı: “Radikal bir adım atılmalı ve barışın yolu bir şekilde açılmalı. Mutlaka bir gün çıkacağım, yeter ki barış sağlansın, benim çıkmam önemli değil, önemli olan herkese adalet, özgürlük diyen erdemli toplum olması, bu sorunların bir daha yaşanmaması.” Gergerlioğlu, Fatih Altaylı’nın "İkimizin de en hayret ettiği nokta Öcalan’ın da DEM heyetinin de Selahattin Demirtaş’ın adını anmaması" sözleri için ise “Yanlış anlaşılma olmuş” dedi.
Ukrayna, 2 Ağustos gecesi Rusya’nın derinliklerinde yer alan enerji ve savunma altyapısını hedef alan geniş çaplı bir insansız hava aracı (İHA) saldırı serisi düzenledi. Ukrayna’nın gerçekleştirdiği derin saldırılar ile Trump’ın Rusya’ya nükleer gözdağı açıklaması arasındaki eşzamanlılık, dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.
Gazze’deki yardım dağıtımında 45 gün güvenlik görevlisi olarak çalışan ve şahit oldukları yüzünden istifa eden emekli Amerikalı Yarbay Tony Aguilar anlatıyor: “Filistinlilerin yardıma ulaşma şekli, Açlık Oyunları filmini andırıyor. Hayatta kalma mücadelesi. Dağıtım noktalarındaki kalabalığı dağıtmak için ateş ediliyor. Her gün, her dağıtımda, her noktada oldu. İki ayrı olayda, birinde bir erkek birinde bir kadın, kucaklarında ölü çocuklarını taşıyordu.”
Altan Tan, Serbestiyet kanalında “Yoldaki İşaretler” programında “Allah Adına Yönetmek” kitabını anlattı: “Etnik meselelerde de maalesef siyasal İslamcılar bir proje ortaya koyamadılar. Türkiye'de de koyamadılar. Yani şu an Milli Güvenlik Kurulu ne kadar bu işlerde açısını genişlettiyse onlar da o kadar genişlettiler. Hiçbir zaman Milli Güvenlik Kurulu'nun önüne geçmediler. Geçemediler… İslamcılar hem Türkiye'de hem Mısır hem Irak hem Suriye ihvanında bu işe sahip çıksaydılar ne Türkiye'de bu sol, Marksist, seküler Kürt örgütler olurdu ne de Arap dünyasında sosyalizm bu kadar ilerilerdi.”
"Ali Bayramoğlu ile Bugünler"de bu hafta: “Bundan sonra barış ve otoriterleşme paralel olarak yürüyemez. Bu iki süreç bir yerde kesişecek. Barış sürecinde yol alındıkça, bu süreç ile CHP’ye operasyonları karıştırmama pozisyonu ortadan kalkmaya başladı. Muhalif partiler, komisyonda basit çoğunlukla alınacak kararların konu mankeni olmak istemiyor. CHP, mealen ‘Toplumun en az desteklediği Öcalan'ın koşulları, Karayılan'ın İsveç'e yerleştirilmesi gibi sorunları bize çözdüreceksiniz, demokratikleşme eksenini konuşturmayacaksınız. Bunu kabul etmeyiz’ diyor.”
"Ali Bayramoğlu ile Bugünler"de bu hafta: “Bundan sonra barış ve otoriterleşme paralel olarak yürüyemez. Bu iki süreç bir yerde kesişecek. Barış sürecinde yol alındıkça, bu süreç ile CHP’ye operasyonları karıştırmama pozisyonu ortadan kalkmaya başladı. Muhalif partiler, komisyonda basit çoğunlukla alınacak kararların konu mankeni olmak istemiyor. CHP, mealen ‘Toplumun en az desteklediği Öcalan'ın koşulları, Karayılan'ın İsveç'e yerleştirilmesi gibi sorunları bize çözdüreceksiniz, demokratikleşme eksenini konuşturmayacaksınız. Bunu kabul etmeyiz’ diyor.”
“Ali Bayramoğlu ile Bugünler”de bu hafta: “ABD bugün bölgedeki Ukrayna'dan tutun Orta Doğu'ya kadar her adımını Türkiye ile birlikte atmak, Türkiye üzerinden atmak, Türkiye'ye danışarak atmak gibi bir tutum izliyor. Kürt meselesinde çatışma faktörünün devreden çıkması ve Kürtlerin siyaset yapabilme zemininin oluşması, hakim otoriter dalgaya rağmen Türkiye'yi daha demokratik istikamete taşıma, daha açık toplum unsurlarını devreye sokma işlevi görebilir. İsrail, Suriye'de güçlü bir hükümet olmasını istemiyor.”
“Ali Bayramoğlu ile Bugünler”de bu hafta: “Öcalan’ın ana eğilimi, örgütün sağlıklı bir şekilde silah bırakması ve siyasete geçiş bakımdan Türkiye kamuoyuna güven vermesi. Kürt siyasi varlığının sistem ve toplum tarafından kabulünün gerçekleştiğini, PKK’nın bu istikamette büyük bir başarı elde ettiğini ima ediyor. Kürt sorununun çözümü Türkiye açısından siyasetin normalleşmesi ve demokrasi üzerinden bir kapının açılmasına imkan verebilir.”